В България има поне 2856 граждани, които живеят на семейни начала с партньора си от същия пол. Това става ясно от данни на Националния статистически институт, изпратени до фондация ГЛАС.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд се проведе преди две години и в него имаше възможност за посочване на съвместно съжителство без брак на един и същи адрес, независимо от пола на партньорите.

Тогава фондация ГЛАС проведе национална кампания, която да популяризира тази възможност и да окуражи гей двойките в България да заявят себе си като семейство. Огласените сега данни показват, че еднополовите двойки смело заявяват съществуването си и искат да имат същите права като останалите граждани.

„Вярваме, че еднополовите семейства в България са много повече, но дефицитите на преброяването и обществената стигма не могат по покажат реалната картина. Но дори и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като семейства без достъп до същите права, а и задължения като останалите български граждани, трябва да е достатъчно основание държавата и политиците да регулират този въпрос“, коментира Симеон Василев, председател на фондация ГЛАС, цитиран от БГНЕС.

Данните от националното преброяване, което се провежда от НСИ на всеки десет години, би трябвало да бъдат основа на законодателни и управленски решения в дългосрочен план.

На 5 септември 2023 г. излезе съдбоносно решение на Европейския съд по правата на човека по делото Коилова и Бабулкова срещу България и задължи страната ни да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки.

На 4 октомври, от 10 до 14 ч., в Дом на Европа ще се проведе кръгла маса за правата на ЛГБТИ семействата в България.

Католическата църква може да благославя еднополови двойки

Междувременно папа Франциск намекна, че Католическата църква може да благославя еднополови двойки. Това стана по време на разговор с кардинали, които поискали яснота по въпроса.

В отговора си светият отец изтъкнал, че на всяка молба за благословия трябва да бъде отговорено с милосърдие и че, "ние не можем да бъдем съдии, които само отказват, отхвърлят и изключват".

Въпреки това папата е добавил, че църквата продължава да смята еднополовите взаимоотношения за греховни и че няма да признае еднополовите бракове.