„Качеството на реколтата е добра. Тези, които са отглеждали масивите си с всички сили и средства и с необходимия брой пръскания след поройните дъждове и градушките, са успели да съхранят качеството. До 30% по-малко количество грозде ще имаме в Югозападна България“.

Това коментира в предаването „Тази събота и неделя“ инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

„За страната ще бъде с 20-25% по-малко гроздето. Виното варира – от 3 лева до 133 лева може да бъде една бутилка. Производителите действат като буфер. Дори и цената на гроздето да е по-висока, те компенсират със своите печалби и ги намаляват, за да не се увеличават цените в магазините, за да не изгубят пазара си“, обясни той

„Преди година започна инфлация в страната и в целия свят. Повиши се цената на електроенергията, на горивата, цената на труда. Инфлацията доведе и до повишаване на разходите за лозята“, допълни Красимир Коев.

Според него не намаляват лозята в България - изкореняват се стари и се засяват нови.

„Всяка година има тема за вноса на грозде. Количествата, която се внасят, не могат да изкривят пазара. От Северна Македония не е внесено една чепка грозде. От Румъния са влезли 9 тона грозде“, подчерта директорът на  Изпълнителната агенция по лозата и виното.

„Има увеличени обеми на грозде за ракия, защото има увеличени обеми на производство и продажба на ракия в страната през последните две години“, подчерта инж. Коев.