Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат. Това заяви в „Тази събота“ вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни. 

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка. 

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. (…) В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова. 

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията. 

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея. 

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин. 

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисние, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи.(…) Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова. 

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск. 

Вицепрезидентът коментира и една снимка, която циркулира през последните дни в публичното пространство. На нея се вижда бизнесменът и председателят на БСП-Пловдив Георги Гергов, депутатът от левицата Весела Лечева и президентът Румен Радев, настанени на една маса по време на сватбата на сина ѝ. 

„Това са мои гости, в един момент всеки иска да се снима с президента. Аз няма проблеми. Не съм страна в нито една част на партията. Това са хора, с които съм работила“, уточни Йотова.