Съединението е забележителен успех на българското общество и доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в страницата си в във „Фейсбук“ по повод по повод 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

„Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ. Мощната подкрепа и единение около националния идеал тогава са знак за зрелостта и волята на обществото“, посочва премиерът.

„Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда", отбелязва Борисов.

Според него този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг.

"Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години. Защото Съединението прави силата! Честит празник!“, написа премиерът Борисов.