В сряда в Народното събрание бяхме около 10 души, представители от трите палаткови лагера и други организации, подкрепящи протеста. Това заяви в „Тази събота“ Димитрина Русева от „Системата ни убива“ по повод на скандала в парламента след недопускането им в сградата. 

„Всеки един от нас искаше просто да входира исканията на протеста, за да не продължат конспирациите на управляващите, че те не знаят какво иска протестът и  ние сме просто едни лумпени, които там си седят. Тези лумпени, които пуснаха на 2 септември – не бяха от хората на площада“, обясни Димитрина. 

По думите ѝ всички са били допуснати до деловодството на НС, но след дълги преговори. „Първоначално пуснаха само мен и Христо, но тъй като тази обществена сграда няма осигурен достъп за хора като него – наложи се четири човека да влачим количката по стълбите към деловодството. След това достъпът на останалите шест души беше забранен и наистина, единствено намесата на г-н Кутев (б.р. депутат от БСП, по чиято покана са отишли) ги вкара вътре“, обясни майката. 

Тя беше категорична, че първоначално не са имали намерение да остават в сградата, искали са просто да присъстват на парламентарна комисия, за която са имали покана, но председателят на парламента Цвета Караянчева не ги е допуснала. 

„Искахме да обясним исканията на протеста, това беше единствената ни цел. Нашето заинатяване беше инспирирано единствено от агресивното поведение на г-жа Караянчева“, каза Димитрина и добави, че след случката достъпът на граждани до сградата е бил окончателно прекратен. 

Димитрина заяви, че не са били агресивни, но тоалетната се е превърнала в политически фактор. „В един момент, след няколко часово стоене, на нас ни беше отказан достъп до тоалетна, но Христо – той е на 24 г., да, беше с памперс, но не си представяте, че този памперс може да издържи цял ден, това е възрастен човек“, каза майката и добави, че според нея достъп им бил отказан, за да не се барикадират в тоалетната, но те не са имали подобно намерение, а тези действия са изключително обидни. 

След скандала Какраянчева зададе въпрос: „Защо е била в сградата с Христо?“, Димитрина отговори в студиото на bTV: „Той е пълнолетен гражданин и избирател. Той е с абсолютно всичкия си акъл. Не зная как да го обясня. Всичките лъжи, които вие от трибуната на Народното събрание си позволяване, не само че не ви прави чест, унизяват ви. Бихте ли си представили, че този въпрос е уместен“, заяви майката. 

Жената беше категорична, че през годините са били спрягани към много партии, но тя лично не се чувства употребена от Мая Манолова, защото от организацията ѝ са подкрепили каузата им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!