Специалните пратеници на bTV Новините журналистът Христиания Червенкова и опреаторът Тереза Генова направиха зрители съпричастни със случващото се в Украйна. За войната зад кадър и как се отразил конфликтът върху тях двете разказаха в „Тази неделя“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато една жена трябва да захвърли изкуството и балета и да хване автомата, това е екстраординарна ситуацията. Това е нещо изключително, но всички хора в Украйна живеят в такива изключително неприятни обстоятелства. Всички жени са готови наистина да защитават дома си и да защитават семейството си, да защитават мъжете си, да защитават най-вече децата си. За мен най-трудното нещо, което така преживях чисто емоционално, беше да говоря с майки, които не могат да видят децата си. Аз все още не съм майка, но Тереза е и съм сигурна, че тя го е преживяла по нейния си начин, защото когато една майка ти разказа, че е трябвало да остави детето си, защото ние разказахме такава история в bTV Новините, това разтърсва и няма значение каква е геополитиката. Това е човешкото лице на войната и то наистина просто те хваща за гърлото и ти казва нещо не е наред, нещо генерално не е наред“, сподели Христиания Червенкова.

„За мен предизвикателството беше огромно и страхът беше огромен, защото аз вадейки камерата на улицата всеки път, в който всеки път излизахме да се включваме на живо или да опитаме да снимаме нещо, което беше изключително трудно, се чувствах сякаш вадя оръжие срещу оръжията“, каза операторът Тереза Генова.

„Оръжието на журналистите е истината и фактите, а оръжието на оператора е камерата. Само тя може да види през обектива такива неща, които никой друг не може да види на терен. Но военните в Украйна, в цяла Украйна в момента е военно положение, те диктуват правилата на играта. Там няма нито кмет, нито депутат, нито шеф на полиция, нито шеф на пожарна, който да определя правилата. Животът не тече спокойно и те ти казват можеш да снимаш“, допълни Христиания Червенкова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Едни военни ни позволиха да отидем да заснемем няколко кадъра на корабите, които са се намират там. Ние се разходихме, поснимахме и в следващия момент просто се появиха 5-6 огромни униформени и въоръжени мъже с автомати, които ни казаха, че това е стратегически обект. „Абсолютно нямате право да го снимате. Няма значение кой ви е позволил. Не може да снимате“, разказа Тереза, която е била принудена да изтрие кадрите си.

Според нея в момента реалността в Украйна е „редактирана“ от властта.

„Затова за мен беше важно да отидем и ако питаш дали пак бих се върнал пак бих се върнала да, защото ние журналисти трябва да показваме действителността такава, каквато е, а не такава, каквато ни съобщават, че е“, казва Христиания.

„Моето лично мнение е, че има контрол. Има контрол, защото в момента е военно положение. Те са в такава извънредна ситуация и те искат да се показва дори от международни медии, и от украинските медии това, което те ще позволят да се показва. Абсолютно невъзможно в момента да стигне до Донбас и до Донецк, където също са под обстрел. Невъзможно е да се стигне до Киев, където всъщност всеки ден по международния обмен ние виждаме. Журналистически екипи сега не могат да влязат в Мариупол, който е важен стратегически град“, казва Христиания.