Четвъртото издание на професионалния форум за висша кулинария - "Гастрономикс 2020", се проведе от 28 до 31 януари в зала 1 на „Интер Експо Център“ в София.

Изложението предложи програма с лекции, демонстрации и състезания, като целта бе да се вдъхновят младите готвачи и да се покажат устойчиви кулинарни практики и продукти.

Темите за социалните и екологични отговорности и за работа с местни фермерски продукти с произход бяха във фокуса на шеф готвачите, лектори на събитието.

„Създадохме този форум преди години. Тогава видях потребността в България да се случва подобно нещо. Беше трудно, защото много хора смятаха, че у нас това не може да се случи“, разказа в „Тази събота“ шеф Андре Токев.

По думите му хората, които търсят интересна и качествена кухня, стават все повече.

Остава по-малко от месец до началото на шестия сезон на кулинарното шоу MasterChef. Атрактивното жури от шеф Силвена Роу, шеф Петър Михалчев и шеф Андре Токев и тази година ще избере най-добрите хоби готвачи у нас.

„MasterChef промени мнението в цяла България за готвенето, професията, начина на хранене. Ще има нови интересни правила в състезанието. Ще има изненади, участниците са много интересни. Този път има интересна екипност и позитивност, което ме радва“, каза шеф Андре Токев.

Виртуозните готвачи обещават шестият сезон да бъде и по-вкусен.

Новият сезон на MasterChef стартира на 24 февруари от 21 ч. по bTV.