Хиляди продължават да протестират срещу расизма и полицейското насилие в САЩ. Демонстрации има в над 23 щата след убийството на тъмнокожия Джордж Флойд. Последваха масови палежи, грабежи, включително нападения срещу журналисти. Полицията използва гумени патрони и сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите.

"Не мога да дишам" са последните думи на прикования към земята 46-годишния Флойд. Той умира на улицата в Минеаполис след нечовешко отношение от двама бели полицаи. Видеоклип от ситуацията, публикуван в социалните мрежи, отключва вълна от масови протести на граждани и уволнения на местни полицаи.

Снимка: Reuters

Един от журналистите, които бяха в центъра на събитията, беше Симеон Гаспаров - кореспондентът на bTV в Чикаго.

“За мен е необяснимо как в XXI в. в най-развитата страна и страна, която наистина е била пример за човешки права и демокрация, все още се сблъскваме с проблеми на расова основа. За бъдещите полицаи в САЩ е много тежко и страшно”, коментира Гаспаров.

За “Тази събота” той обясни, че много хора забравят тези факти, защото, когато полицай спре някой за проверка, не знае дали отсрещният човек няма да извади пистолет и да стреля. По думите му има много подобни случаи, без значение от цвета на кожата на проверявания.

Снимка: Reuters

“Аз съм работил в един много беден квартал, аз бях единственият бял и винаги, когато имаше някакви проблеми, хората казваха така – демокрацията е двупосочна улица, не е еднопосочна”, посочи той.

Протестиращите изпълват улиците на градове дори и отвъд Океана. Десетки хиляди участват в протестно шествие в Лондон, няколко дни след смъртта на Флойд. Протести имаше в Париж, Амстердам, Нова Зеландия…

“В Минеаполис това, което научих от моя престой там беше един мой разговор, който проведох с една докторка от Нигерия, също като мен емигрант и тя не може да разбере американския начин на живот, но тя ми каза: “Аз като доктор знам, че за да се излекува една рана, тя първо трябва да се отвори и да започне да се почиства. Това, което ние правим с вас и всички журналисти по света - ние се опитваме да почистим тази рана, да я излекуваме”, сподели Гаспаров.

Снимка: Reuters

Звезди на английската “Висша лига” и “Бундеслигата” се включиха в глобалната кампания за борба с расизма. Към тях се присъединиха и тенисисти като Григор Димитров и Новак Джокович. А на 2 юни масова онлайн кампания против расизма #BlackoutTuesday обедини и раздели над 28 млн. души по цял свят. 

Президентите Джими Картър, Бил Клинтън, Джордж Буш-син и Барак Обама публикуваха отделни изявления, осъждащи продължаващото неравенство и дискриминация срещу тъмнокожите в САЩ. Много от тях съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп.

Снимка: Reuters

Докато колегата ни Мони Гаспаров отразява ситуацията в Минеаполис, видео с негово участие става хит в социалните мрежи. То е от последния ден на журналиста в града. 

“Аз имам астма и не е много хубаво, ако хвана коронавирус, а съм и на 54 години и имам притеснения, но аз доброволно отидох, аз съм журналист. На протестите дори не съм мислел дали се страхувам, аз бях там да си свърша работата. Страхувам се затова, че в света започнахме да губим представа как да общуваме един с друг; страхувам се, че ние все повече се капсулираме и забравяме, че заедно живеем на тази земя. Това, което видях там и разговарях с хората наистина ме натъжи много, защото жена, майка на деца, тъмнокожа, разказваше за нейните деца, че я е страх как ще се приберат училище; чернокожи се страхуват от бели полицаи”, сподели Гаспаров.

Резултатът за COVID-19 на Мони ще излезе до няколко дни, междувременно прогнозата му за протестите, въпреки че се разрастват, е позитивна. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!