Видеоклипове с полицейско насилие шокираха Съединените щати, където макар и вече мирни – многохилядните протести продължават.

На кадри от град Бъфало се вижда как полицаи блъскат 75-годишен мъж на земята. Той е откаран в болница с тежка травма на главата. След публикуването на видеото двама служители на реда са отстранени.

Снимка: btvnovinite.bg

В друг клип от Бруклин се вижда арест на демонстрант, ранен – според свидетели, при полицейски щурм. Изнесените случаи подрханват недоволството отвъд Океана. Кметът на Ню Йорк и губернаторът на щата осъдиха инцидентите като „позорни“.

В редица градове вече се провеждат възпоменателни церемонии за Джордж Флойд. Стотици се събраха в родния му Минеаполис и замълчаха за 8 минути – времето, което мъжът е прекарал, притиснат от полицая.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не пандемията от коронавирус уби Джордж Флойд, а една друга пандемия – тази от расизъм и дискриминация, толкова разпространени в Америка“ каза адвокатът на семейството на Джордж Флойд – Бенджамин Кръмп.

Хиляди прекосиха Бруклинския мост в Ню Йорк. По-късно легнаха на земята като арестувани в знак на протест. А във Вашингтон органите на реда разшириха периметъра за сигурност и издигнаха нови огради около Белия дом. Демонстрантите отговориха с обърнат американски флаг.