Загива ли светът, в който живеем? Убиваме ли планетата си, а с нея и самите себе си? Преброени ли са дните ни тук, или все още имаме шанс да съхраним майката природа?

Всички тези въпроси бяха зададени по време на 74-тото годишно събрание на ООН. В ролята на задаващата въпросите към лидерите на света се превърна шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която успя да увлече младите да приемат екокаузите присърце.

Снимка: btvnovinite.bg

На 9-годишна възраст Грета чува за първи път от своите учители за проблема с изменението на климата. Показват й по време на час видеа и снимки, които силно я разтревожват. Така започва да чете статии, да гледа филми, да проучва в книги. Задълбоченото й търсене на информация я мотивира да самата тя да направи нещо, което да доведе до позитивна промяна в отношението на хората към проблема.

"Защо трябва да учим в името на бъдеще, което може би няма да имаме, защото никой не прави нищо, за да имаме бъдеще”, пита Грета.

Снимка: btvnovinite.bg

Така през лятото на 2018 г., едва 15-годишна, шведската ученичка застава пред парламента в Стокхолм, за да протестира срещу несериозното отношение към климатичните промени. Самотната й петъчна стачка е последвана от стотици по целия свят.

Няколко месеца по-късно тя дава началото на движението "Училищна стачка за климата". Искането ѝ е шведското правителство да намали въглеродните емисии в съответствие с Парижкото споразумение. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Чувствам се страхотно, че един човек е способен да направи нещо, което над 10 000 деца по цял свят да последват и да направят същото”, казва Грета

До март 2019 г. броят на протестиращите ученици в света достига над 2 милиона в 135 държави.

Грета Тунберг е родена в семейството на оперна певица и актьор. В началото родителите й не одобряват поведението й, но към днешна дата следват примера й за начин на живот.

Снимка: btvnovinite.bg

Често е сравнявана със средновековната жена воин Жана д`Арк. Диагностицирана е със Синдрома на Аспергер.

По-рано тази седмица на свeтовния ĸoнгpec зa пpoмeнитe нa ĸлимaтa в Hю Йopĸ Грета се осмели да нападне остро cвeтoвнитe лидepи в peчтa cи.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана. Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи. Но младите започват да разбират вашето предателство. Как смеете?”, заяви Грета.

Снимка: btvnovinite.bg

Тунберг е отличена като една от 25-те най-влиятелни младежи в света за 2018 г. Година по-късно е обявена за "Най-важната жена на годината в Швеция". През март 2019 г. трима от членовете на норвежкия парламент я номинират за кандидат за Нобелова награда за мир, а през април списание "Тайм" посочва Грета за една от 100-те най-влиятелни хора от 2019 г.

По-рано тази седмица младата активистка е удостоена с наградата за почтен начин на живот, известна и като Алтернативна Нобелова награда.