Десетки граждани излязоха на протест заради разравяне на коритото на река Вит.

Сред протестиращите са рибари от цялата страна и представители на различни екологични организации. Според местните щетите по коритото на реката са непоправими.

Причина за недоволството е строежът на АМ „Хемус”. 

Опасенията на местните са, че при високи води на р. Вит ще настъпи природно бедствие. Освен това смятат, че близките населени места могат да бъдат залети.

Снимка: рени

Протестиращите се притесняват, че може да има и замърсяване на питейните води.

Местните смятат, че това е посегателство над природата и реката. Според тях строежът на автомагистралата не трябва да влияе по негативен начин на околната среда.

Снимка: рени

От риболовен клуб „Балканка” призоваха министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител на Ловеч и директора на Басейнова дирекция-Плевен да си подадат оставките.

В близкото до строежа на магистралата село Торoс казват, че вече понасят последствия. Разказват, че свързаната със строителния обект транспортна техника минава през селото, вместо в указаните по ОВОС полски пътища в обхвата на трасето.

Появяват се и пукнатини по някои от стените на къщите.

bTV изпрати писмени въпроси към фирмата, извършила почистване на коритото. Отговор не е получен.

Фирмата вече е санкционирана с акт за нарушение от Басейнова дирекция „Дунавски район” , за нарушаване разпоредбите на Закона за водите.

Проверките на институциите по дейностите около реката и строежа, продължават.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!