Премиерът Бойко Борисов провери как върви строителството на  АМ "Хемус". Той публикува и видеоклип на обиколката, която направи със служебния си джип.

Обходи и проблемния участък край река Вит, след като се появиха кадри как тежка техника копае коритото на реката край пролома Боаза.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ако бъдат установени действия извън обхвата на заповедта на областния управител, виновните ще бъдат санкционирани, каза Борисов.

Твърди се, че от там се извлича баластра, за да се строи новата магистрала, която се намира на 100 м. Впоследствие се разбра, че фирма има договор за почистване на коритото.

От Областна администрация на Ловеч изпратиха официално съобщение, което гласи, че въпросната фирма има сключен договор от 28 октомври тази година:

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

„Така не се прави едно почистване на речно корито. Формално Областна администрация няма право да предприема такива действия”, заяви в „Тази сутрин” Филип Пенчев, хидроинженер от WWF.

По думите му коритото прилича на сметище за строителни отпадъци, а не на място, което се почиства.

Снимка: btvnovinite.bg

„На пръв поглед изглежда, че то е уширено, за което нямам обяснение, защото през последните години река Вит не създава опасност от наводнения в този си участък”, коментира още Пенчев.

Той предупреди, че в този вид бреговете на реката не са стабилни и при повече вода пролетта, когато започне снеготопенето, ще започнат ерозионни процеси. Има и много битови отпадъци, които ще тръгнат надолу по реката.