Пчелата е обявена за най-важното живо същество на планетата. Това е заключението на института Earthwatch по време на последния дебат на Кралското географско дружество в Лондон. Много учени отдавна алармират, че пчелите изчезват.

А вероятно сте чували твърдението на Алберт Айнщайн, че ако тези насекоми изчезнат от Земята, човечеството ще също ще изчезне, при това след 4 години. А причината е проста – около една трета от растенията, които са източник на храна за хората и животните, се опрашват от насекоми, а 80% от тези насекоми са пчели.

Снимка: iStock

Затова не е чудно, че една от изненадите на номинациите за "Оскар" е филм, посветен на най-важното живо същество за оцеляването на земята според учените - пчелите.

"Медена земя" - филмът на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, донесе две номинации за "Оскар" на Северна Македония.

Филмът разказва за Хатидже Мурадова- една от последните пчеларки на Европа. Половината от меда, който Хатидже събира, оставя за семейството си, другата половина - продава. Целта е да спаси пчелите си и да върне баланса в медената земя.

Това превръща филма от малка история в епична продукция за човешката експлоатация на природните ресурси, пише "Гардиън", където "Медена земя" получава 4 от 5 звезди.

Много учени отдавна алармират, че пчелите изчезват.

Как може да спасим пчелите, за това говори в студиото на „Тази неделя“ и Трифон Михайлов, който е съосновател за стартъп за градско пчеларство.

„Пчелите са най-важното живо същество на нашата земя - от тях зависи крехката ни екосистема", категоричен е Трифон.

Снимка: btvnovinite.bg

„70% от това, което ядем или е в нашето ежедневие, включително и дрехите, които носим, зависят пряко или косвено от пчелите. Ако те изчезнат, едва ли ще има не само човечество, но и Земята такава, каквато я познаваме“, обяснява той.

Според него при такъв сценарий хората ще изчезнат до 20 години, а учените алармират, че ситуацията с пчелите е повече от тревожна и по думите на някои от тях 90% от насекомите са изчезнали.

Снимка: btvnovinite.bg

Основната заплаха за пчелите са пестицидите и инсектицидите, което води до противопоставяне между защитниците на насекомите и растениевъдите, но проблемът има много измерения, защото населението на Земята е толкова много, че без тези препарати не може да му се осигури достатъчно храна, признава Трифон.

„Градският човек не го усеща. Той е свикнал да излезе и след 3-4 минути да влезе в един супермаркет и да си го купи. Това съвсем скоро ще се промени. Има и други неща, които сме смятали за даденост като водата и въздуха - наболели теми, които в момента, в който ги няма, установяваме, че не просто така да пуснеш кранчето и да потече вода“, казва Трифон.

Младият активист смята, че промишленото пчеларство не помага на пчелите, а ги експлоатира.

Снимка: btvnovinite.bg

Неговата идея за градско пчеларство е възникнала преди 8 години, а родът му се занимава от дълго време с пчели. Според него е естествено пчелите да бъдат в града, където са хората, за да могат да се грижат за тях.

Ню Йорк и Париж са добър пример за градско пчеларство, смята Трифон, който разказва, че там кошери се поставят по покривите на сградите и затова властите дават данъчни облекчения за собствениците.