Организацията „Български свободни пчелари" поиска строги наказания, дори ефективни присъди за земеделците, които пръскат с отровни за пчелите препарати.

Производителите на пчелен мед в района на Варна се готвят за ефективни протести в защита на това искане.

„Този проблем касае не само българските пчелари, но и цялото българско общество. Тези пестициди проникват във водата и в растенията, в хляба ни. Онкологичните болести също са резултат от тези пестициди”, заяви Ясен Янев, председател на „Български свободни пчелари".

Снимка: btvnovinite.bg

Пчеларите готвят ефективен и „зрелищен” протест с „пушек”, като искат инкриминиране на пръскането с отровни и непозволени пестициди. Сега законът предвижда за използването на такива отровни вещества глоба до 3000 лева.

„Колкото повече се неглижира проблемът, толкова по-нетърпим става. Затова правим този протест. От години този проблем се неглижира и това го правят така наречените търгаши, които искат да реализират бързи печалби”, смята Янев.

Има заявки от много граждански организации, включително и от такива на онкоболни в подкрепа на протеста, казват организаторите на демонстрацията и призовават и други да ги подкрепят.

Снимка: btvnovinite.bg

Министерството на земеделието не обръща внимание на проблемите на пчеларството, казват протестиращите.

„Отпускат се средства за всичко друго, но не и за пчеларите”, смята Янев и дава за пример изложение на чужди пчелари от държави извън Европейския съюз във Варна, за което нашата държава е отпуснала близо 500 000 лева.

Пчелите са лакмус за екологичната обстановка, затова е добре да има пчелни семейства в градовете, които да показват каква е ситуацията със замърсяването, смята Янев