Става въпрос за две различни истории, които публиката, медиите, журналистите смесват и ги поставят в конкуренция, като че ли едната трябва да победи другата. Според мен тези две истории трябва да се разглеждат абсолютно различно. Това заяви по повод скандала в Народния театър режисьорът Галин Стоев.

„Първата история е вандализиране на вратата на въпросната г-жа (б.р. Велислава Кръстева) с обидни надписи. По принцип с жест, който може да бъде характеризиран като тормоз на работното място и това е точно такова нещо. Да се опитваме да романтизираме това и да го представим като някакъв жест на гражданска позиция е много трудно, защото става дума за възрастни хора, а не за тинейджъри, които драската по врати. Има най-различни начини за изразяване на протест и този не влиза в тях“, заяви той.

Галин Стоев допълни, че това, което го стряска, е огромната поносимост и на обществото, и на професията към такъв тип изяви.

„Другата история е защо представител на културна институция с национално значение заема политическа позиция. В театъра нямаме право да правим политическа пропаганда, имаме право да заемаме гражданска позиция. Това е огромен гаф и той трябва да бъде адресиран, а виновният да бъде осветен. Но тези две истории не бива да се състезават“, добави той.

Режисьорът допълни, че не познава Велислава Кръстева и не знае какъв професионалист е. Галин Стоев е у нас, за да участва в десетото издание на „Нощ на театрите“.

Гледайте повече във видеото.