На 10 ноември тази година френското кино преживя революция "по френски". Кино академията, която връчва наградите "Сезар", демонстративно затвори вратата на 18 световноизвестни величия на френското кино.

Досега те имаха право до живот да бъдат членове на академията, защото са носители на "Оскари". 

Сред 18-те символи на френското кино е и Роман Полански. Обвиненият в сексуално насилие режисьор продължава да разтърсва артистичния свят. 

Датата е 28 февруари 2020 година. Париж отново е събрал звездите на френското кино. Започва церемонията по раздаването на наградите "Сезар", които всяка година връчва френската кино академия. Напрежението е повече от видимо. Защото филмът с най-много номинации – 12, е "Офицер и шпионин" на режисьора Роман Полански. 

Започва церемонията. Никой все още не знае, че тя ще разтърси не само артистичните среди във Франция, но и че ще разкрие пред общественото внимание дълбоко пазени тайни, за които "не е прието" да се говори. 

Градусът на напрежение започва да се вдига, когато е обявена наградата за най-добра адаптация. "Офицер и шпионин" на Роман Полански! Бомбата избухва малко по-късно, когато се обявява наградата за най-добър режисьор. Роман Полански!

Една от най-следените съвременни звезди на френското кино, Адел Енел, шумно и демонстративно напуска залата. И ако някой не е разбрал причината, тя вика пред камерите : "Браво на педофилията!". 

От залата излизат и няколко продуценти и актьори. Връщане назад няма. Водещата на церемонията отказва да се върне на сцената и не се появява дори, за да обяви най-важната и най-чаканата награда – за най-добър филм.

Всяка година френската кино академия връчва почетна награда и за цялостно творчество. На 28 февруари 2020 г. година Брад Пит трябваше да я получи. Той е потвърдил, че ще присъства, преди да се откаже в последния момент от поканата, без да уточни причината.

Скандалът е огромен и няма как да бъде потушен. А жестът на Адел Енел придобива още по-голям мащаб. Самата тя открито разказва как, преди да навърши пълнолетие, е била обект на сексуални нападки от страна на друг френски режисьор.

Застаряващата и много критикувана за дискриминация и липса на прозрачност френска академия буквално се срутва. Следва колективна оставка. От миналия септември академията вече се представлява от изцяло нова колегия. А само пред няколко дни беше гласувано  и анулирането на доживотния статут на 18 френски световно известни творци. Сред тях и Роман Полански, носител на най-престижните кино отличия : "Оскар", "Златна палма", "Златна мечка", БАФТА, "Сезар" и "Златен глобус".

Полански обаче продължава да разединява френските кино среди. На тези, които смятат, че обвиненията в сексуално насилие нямат общо с таланта му. И на тези, които са категорични, че обвинен в сексуално насилие остава такъв, бил той и филмов гений.