Ако Марин льо Пен стана президент на Франция, това най-напред ще има последици за Европейския съюз, коментира в предаването „Тази събота“ кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

„Тя желае да наложи превес на националното законодателство над европейското, само че в европейските договори пише друго. Всяка държава член, която е влизала в Европейския съюз, се е подписвала по тези европейски договори, а Франция е и основател. Тоест, ако президентът на Франция Марин льо Пен наложи превес на националното законодателство над европейското, това означава един юридически Фрекзит, тоест няма как Франция да остане в Европейския съюз“, отбеляза Десислав Минчева.

„И още нещо, ако Марин льо Пен стана президент на Франция, тя е крайнодесен кандидат и ще върне контрола по националните граници, което на практика поставя под въпрос Шенгенското пространство“, продължи тя.

Според нея, ако Макрон не получи втори мандат, Франция, която е единствената ядрена сила на територията на Европейския съюз, ще напусне военното командване на НАТО в момент, в който има война в Европа.

„За България в Европа е по-добре Франция да има проевропейски настроен президент, той се казва Еманюел Макрон“, посочи кореспондентът на bTV в Париж и Брюксел.

Като причина за ниската избирателна активност на първия тур на изборите за президент тя изтъкна факта, че сегашният действащият президент Еманюел Макрон е посветил изцяло времето си на външната политика.