Както и през 2017 г. Еманюел Макрон и Марин льо Пен отиват на втори тур на президентските избори във Франция.

Действащият държавен глава Еманюел Макрон получава 27,84% от гласовете. Това е по-силен резултат от представянето му на първия тур преди пет години.

Срещу него отново застава лидерът на крайнодясната партия "Национален сбор" Марин льо Пен с 23,15%.

Според прогнозите Макрон е фаворит за втория тур с около 52-53 на сто от гласовете. Социолозите предвиждат около 47-48% за Марин льо Пен. Разликата между двамата е значително по-малко от тази преди пет години.

Въпреки че от месец насам Марин льо Пен спря да говори за дългогодишните си близки контакти с Кремъл от години и за финансирането от руски банки, в програмата ѝ пише: "приоритет е напускането на военното командване на НАТО през 2022 г." Тя обещава и военен съюз с Русия за европейска отбрана.

Превес на националното право над европейското, както желае Марин льо Пен, поставя под юридически въпрос и членството в ЕС. Тя иска и нови правила за свободното движение на хора и стоки вътре в съюза.

Единият опитва да събере стабилен блок, който няма да допусне краен и евроскептичен кандидат начело на Франция.

„Искам Франция да се вписва в силна Европа, да продължава да създава съюзи с великите демокрации, за да се защитава, а не Франция, която, ако излезе от Европа ще остане с единствени съюзници международните популисти и ксенофоби. Ние не сме това“, заяви Макрон.

Другият опитва да събере стабилен блок, способен да свали от власт действащия президент.

„Призовавам всички французи, привърженици на левица, десница и с други убеждения, всички французи от всякакъв произход, да се присъединят към този голям национален сбор. С ентусиазъм заедно ще направим голямата промяна, от която Франция се нуждае“, заяви Марин льо Пен.

С много силен резултат от почти 22% и на трето място се оказа крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон.

"Не давайте нито един глас за Марин льо Пен", призова той, но така и не спомена името на Макрон.

По традиция във Франция директният сблъсък в телевизионен дебат преди втори тур има ключова роля. Така че още на 20 април може би ще имаме идея как се казва френският президент за следващите пет години, от които много ще зависи и Европа.