Еманюел Макрон е събрал 28,1% от гласовете на първия тур на изборите, докато съперничката му Марин льо Пен е получила 23,3 % от гласовете, показват първите екзитполове.

Тези прогнозни резултати сочат, че на 24 април на балотаж ще се явят тези двама кандидати.

Еманюел Макрон ще говори тази вечер след обявяването на резултатите и ще подаде ориентир каква кампания готви следващите 2 седмици до втория тур.

Ролята му в международен план до момента не доведе до категорична преднина пред останалите. Ако той спечели нов мандат, Европа знае какво да очаква: продължение на френско-германския мотор като движеща сила, върховенство на закона в Съюза, обща европейска отбрана.

Лидерът на крайно дясната партия "Национален сбор" Марин льо Пен направи радикален ход преди месец. Щабът й изхвърли всички брошури с нейни снимки и с руския президент Владимир Путин, тя спря да говори за близките им отношения и за финансиране от руски банки.

Концентрира се върху болезнената тема за покупателната способност в критичен момент заради цените на горивата. И рязко стопи преднината на Макрон. Ако тя спечели, това би означавало обрат в позицията на Франция спрямо войната в Украйна, вероятно изтегляне от военното командване на НАТО, превес на националното право над европейското, което на практика изключва оставане в ЕС.

Т.е. две крайно различни посоки за Европа.