Красивият италиански град Матера снощи официално откри своето председателство и вече Европа има две столици на културата. То започна с разнообразни спектакли, фойерверки и Валя Балканска.

Музиканти във въздуха, светлинно шоу, музикални и акробатични изпълнения. Със спектакли на четири сцени Матера затвърди своето място в света на европейската култура.

Снимка: btvnovinite.bg


Любимецът на хиляди италианци – Актьорът Джиджи Пройети беше водещ на церемонията на един от централните площади – „Сан Пиетро Кавеозо”.

Специален гост беше Валя Балканска, която омая гостите на Матера с изпълнението си на песента „Излел е Дельо Хайдутин”.

Снимка: btvnovinite.bg


Хиляди туристи посетиха града за откриването. „Невероятно е, много ми харесва, толкова е красиво. Шоуто, певците, всичко. Можем да видим много изложби, шоу програми – ще бъде чудесна година за Матера”, заяви Ариана Роза.

По време на церемонията всички светлини в  Матера изгаснаха. Бяха запалени хиляди свещи, за да се покаже, че звездите не са само на небето, а и в Матера.

Снимка: btvnovinite.bg


Притаила дъх сред свещите откриваме Лора от България. „Много ми харесва, че навсякъде има свещи. Този огън придава магичност на града, защото това е един много стар град и хората са живели наистина примитивно”, сподели Лора Абаджиева.

Президентът на Италия Сердо Матарела беше почетен гост на събитието. „Днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация”, каза Серджо Матарела, президент на Италия.

Церемонията премина под мотото „Отворено бъдеще” и завърши с пожелание за разцвет на града.