От днес България има своята първа Европейска столица на културата – Пловдив. Най-престижната културна инициатива на Европейския съюз беше открита у нас с бляскава церемония в центъра на града под тепетата.

Какво и къде в откриващия уикенд - вижте нашия пътеводител ТУК!

На 30-метровата сцена се качиха 1500 артисти, участващи в спектакъла „Ние сме всички цветове”, а хиляди от България и чужбина се събраха, за да ги гледат. На сцената имаше и голям кукерски състав.

Кратката продукция „Хорът на езиците” пък представи символично културното многообразие на Пловдив. Текстът е на германския драматург Густав Рюб и е на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, руски, иврит и дори има и фрагменти от майчиния език на ромите.

На стените пък се прожектираше калейдоскоп с фотографии на пловдивчани.

Спектакълът приключи със сет на германския диджей Schiller.

Снимка: bTV

Речи произнесоха еврокомисарят Мария Габриел и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Откриването е кулминацията на 4-годишна подготовка. За нея от държавния бюджет са тази година са заделени 10 млн. евро, останалата част от парите са от общината и частни спонсори.

Снимка: bTV

2 млн. лв. бяха вложени само в сцената, която ще бъде демонтирана още в деня след откриването. Строежът й предизвика сериозни проблеми с трафика в Пловдив, също както и сериозните мерки за сигурност.

През следващите месеци ще има повече от 500 културни събития, сред които – изложби, представления, джаз и оперни фестивали.

Снимка: bTV

Десетки чужденци сa в града, включително и от италианския град Матера, с който Пловдив дели културния приз.