Събития за всички интереси и всички възрасти се планирани за следващите дни в Пловдив, като това е само началото на богатата програма на Града под тепетата, който става Европейска столица на културата.

Селекция на съвременно кино, исторически поглед към „Тютюневи град”, улично изкуство, събития за любознателните малчугани и класическа музика на живо са само няколко от събитията, които си струва да посетите в Пловдив в периода 11-13 януари.

Серията от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града ще има своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г. със спектакъла „Ние сме всички цветове“, който ще е и официално откриване на „Пловдив 2019”.

Вижте подробната програма по-долу:

11 януари

  • 9.00 – 17.30 ч.
    Необозримо за Кольо К.
    Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
    Мащабна ретроспективна изложба ( 7 – 30 януари 2019 г.) представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.
  • 9.00 – 17.30 ч.
    Детска програма на ГХГ
    Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
    Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов - съпътстваща детска програма към изложбата „Необозримо за Кольо К.“.
  • 11.00 – 21.00 ч.
    Кино програма
    LUCKY Дом на киното
    Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните съвременни български филми с английски субтитри.
  • 17.00 ч.
    Песента на дървото (откриване)
    Регионален етнографски музей
    Изложбата ( 11 – 31 януари 2019 г.) представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).
  • 17.30 ч.
    Пловдивските художници (откриване)
    Галерия - Общински съвет Пловдив (ул. „Авксентий Велешки“ 20)
    Изложбата (11 – 31 януари 2019 г. ) представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници.
  • 17.30 ч.
    От античност към съвремие (откриване)
    Балабанова къща
    Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, представя живопис, рисунка и пластика (11 - 31 януари 2019 г.).
  • 18.00 ч.
    Дим. Истории за тютюна (откриване)
    СКЛАД (ул. „Екзарх Йосиф“ 16)
    Изложба, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Включва архивни материали, фотографии, видео, филми и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Изложбата продължава до 30 март 2019 година.
  • 18.00 ч.
    Юбилеи 
    Балабанова къща
    Камерен концерт, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 години от рождението на Марин Големинов.
  • 18.00 ч.
    Преоткриване на наследството (откриване)
    Регионален етнографски музей
    Фотографиите в изложбата (11 – 31 януари 2019 г.) отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата.
  • 19.00 ч.
    Евридика в подземния свят
    Драматичен театър Пловдив
    Театралният спектакъл повежда зрителя из сумрачните земи на страстта, прекосява реката на забравата, учи езика на необяснимата и вечна любов.
  • 20.00 ч.
    Капана 2019 НАЧАЛОТО
    Открита сцена „Ядрото“ в Капана – квартал на творческите индустрии (ул. „Загреб“ 14)
    Музикална програма с изпълнения на живо на изявени български музиканти.

12 януари

  • НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ
    Oткриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., бул. „Цар Борис III Обединител“
    Начало: 19.00 часа
    Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“. Откриващото събитие на Европейска столица на културата е продукция на „Пловдив 2019“ в партньорство с международни организации, основни културни институции в Пловдив, Община Пловдив, артисти и изпълнители от България и чужбина. Концепцията за събитието е на германската артистична компания phase7 performing.arts, с артистичен директор Свен Сьорен Байер.
  • ОТ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ДО УЛИЧНОТО ИЗКУСТВО
    Изложба на открито
    12 януари – 30 март 2019 г., пл. „Стефан Стамболов“ 16.30 часа (Oткриване)
    По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти. Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по “стената“, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Изложбеният проект се осъществява от „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт България.
  • ЧИТАЛИЩА ПЛОВДИВ
    Музикална програма
    Сцена на пл. „Стефан Стамболов“ 12.00 – 13.00 часа
    Читалищата като най-оригинална културна и историческа особеност на страната ни в многообразието на европейските култури са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално духовно наследство. На сцената пред Общината читалища от Пловдив ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството и красотата на българските традиции и фолклор.
  • ПРОГРАМА РегионалЕ
    Музикална програма
    Сцена на пл. „Стефан Стамболов“ 14.00 – 16.00 часа
    Родопа планина слиза на среща с Тракия и заедно пресъздават с танци и песни български ритуали и традиции. Читалища от целия Южен централен регион стават част от програмата, изявявайки се и като едни от най-дейните партньори на инициативата Европейска столица на културата.
  • ПРОГРАМА В СТАРИЯ ГРАД
    Балабанова къща ул. „Константин Стоилов“ 57 16.00 часа, Къща-музей „Златю Бояджиев“ ул. „Съборна“ 18 18.00 часа
    Общински институт „Старинен Пловдив” представя камерен симфоничен концерт „Традиции” в Балабанова къща от 16.00 часа. Прожекцията на филма „Старият албум” за живота и творчеството на акад. проф. Николай Стойков – композитор, професор по композиция и хармония, почетен гражданин на Пловдив е от 17.00 часа. Програмата завършва с музикално-лазарен спектакъл „Български мистерии” в къща-музей „Златю Бояджиев“ от 18.00 часа.
  • ЖАР ТЕАТЪР И FIRETER ЗАЕДНО В ЕДИН ОГНЕН СПЕКТАКЪЛ
    Пеещи фонтани (Цар Симеонова градина) 21.00 – 21.40 часа
    В един спектакъл с огнени ефекти, кукли, огнени инсталации, кокили и театрални атракциони – Мим-формация „ЖАР театър“ и Театър на огъня и сенките „Fireter“ ще преобразят това емблематично за Пловдив пространство.
  • ДУХОВ ОРКЕСТЪР „Д’АМБРОЗИО“ ОТ МАТЕРА
    Музикална програма
    Сцена на пл. „Стефан Стамболов“ Начало: 17.00 часа
    #Заедно сме и с Матера 2019 в Откриващия уикенд! Музикантите от духовия оркестър „Д’Амброзио“ от Монтескалиозо, Матера, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.
  • МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА КАПАНА 2019 НАЧАЛОТО
    Открита сцена „ядрото“ в Капана – квартал на творческите индустрии ул. „Загреб” 14
    Начало: 12.00 часа
    Музикална програма на изявени български изпълнители: 12.00 Пловдивска музикална формация „Жарава“ 13.00 Проект „БЪЛГАРИ“ 17.00 Ramzey Hercules DJ set 20.30 James & Black (USA) 21.30 Акага Събитията се организират #заедно с Капана Фест.
  • КИНО ПРОГРАМА
    Lucky Дом на киното и клуб Фарго ул. Гладстон 1 (Дом на техниката)
    00 – 21.00 часа Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните съвременни български филми. Филмите са с английски субтитри. Билети: Каса Lucky Дом на Киното. За повече информация: kinolucky.com
    16.00 - 18.00 часа Късо кино в клуб Фарго. Вход свободен. 

13 януари

  • ДЕТСКА ПРОГРАМА НА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“
    Изложба Кирилица
    ул. „Авксентий Велешки“ 17 Зала „Изкуствотека“ и фоайе 11.15 – 13.00 часа
    Калиграфско – художествени школи и писарски средища по българските земи: образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека. Знаете ли това? Любопитни факти за всички европейски столици на културата от 1985 година до днес. Характерни за всяка страна танци, изпълнени от деца, ще представят столиците. Ще има също кратка викторина, посветена на европейските столици, както и награди за всички деца.
  • ПЪТУВАЩА ИЗЛОЖБА „ЕВРИКА!“
    Регионален исторически музей – музеен център за съвременна история ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе) 11.00 – 17.00 часа
    „Музейко“ идва в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития от 19 и 20 век. „Пътуваща изложба „Еврика!“ e експозиция на интерактивни модули, които ще бъдат разположени в Регионален исторически музей – Пловдив през цялата 2019 г. Изложбата пресъздава процеси на научни открития и някои от водещите научно-технически постижения. Посетителите ще имат възможност да научат как са създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и изобретения, като играчката пружина слинки, балонът с горещ въздух и задвижваните от човешка сила автомобили.
  • ЖИВАТА ПЛАНЕТА
    Регионален природонаучен музей Пловдив ул. „Христо Г. Данов“ 34 в Дондукова градина (при хубаво време) също ще има занимания за деца 10.00 – 18.00 часа събота и неделя
    В Регионален природонаучен музей – Пловдив децата ще могат да се пренесат в един забавен магически свят. Двуметрови риби ще „плуват” във въздуха, а в купола на Планетариума ще се извиси внушителна светлинна инсталация - триметров балон – Земя. По един интересен и нестандартен начин ще бъде пресъздадено разнообразието и красотата на нашата планета и нейните обитатели. Вход свободен за деца!
  • ЯНУАРИ – МЕСЕЦ НА РАДИЧКОВ
    13 – 27 януари 2019 Градска художествена галерия – експозиция „Мексиканско изкуство“ ул. „Артин Гидиков“ 11 16.00 часа (Oткриване)
    По случай 90 години от рождението на българския писател Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора. „Неосветените дворове“ представя няколкомесечните пътувания на Йордан Радичков из сибирската шир в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Прожекцията на „Черказки хроники“ ще е с вход свободен на 12 и 13 януари в Lucky Дом на киното – клуб „Фарго” от 14.00 часа.
  • МЛАДИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ
    Камерен концерт
    Балабанова къща ул. „Константин Стоилов“ 57 Начало: 11.00 часа / Времетраене: 40 мин.
    Програма: Л. В. Бетховен: Соната F-Dur – финал Н. Стойков: „Калугерине” Солист: Димитър Димитров – пиано Д. Ненов: две миниатюри Ф. Сай: Вариации по Паганини Солист: Велислава Стоянова – пиано Н. Стойков: „Ранни песни” Солисти: Денис Иванов – баритон и Велислава Стоянова – пиано Н. Стойков: „Пеперуда одеше” Н. Стойков: „Танц върху жарава” Солисти: Симона Тодорова и Александра Станева – Национална школа по пиано „Весела” – Габрово, с ръководител Весела Пенева Програмата е реализирана от Общински институт „Старинен Пловдив”.
  • КАК ДА ИЗМАЙСТОРИМ МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ?
    Детска работилница към изложбата „Песента на дървото” Регионален етнографски музей ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 2 11.00 – 16.00 часа
    Регионален етнографски музей – Пловдив организира работилница под вещото ръководство на майстори на музикални инструменти. Малки и големи могат да изпробват възможностите си и своята сръчност, както и да научат много нови неща за света на музиката от сладкодумни творци. Подготвени са много изненади и игри. Заповядайте да се забавляваме #заедно!
  • КИНО ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА
    Lucky дом на киното ул. „Гладстон“ 1 (Дом на техниката) В часовете: 11.00, 13.00 и 15.00 часа
    Детска филмова програма за най-малките. За повече информация: kinolucky.com
    Вход свободен за деца!
  • МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА КАПАНА 2019 НАЧАЛОТО
    Открита сцена „Ядрото“ в КАПАНА – квартал на творческите индустрии ул. „Загреб” 14
    00 часа Програмата представя джаз, фолк и етно музика: 12.00 Програма на Пловдивски културен институт 13.00 Трио Сопрано 16.00 Теодосий Спасов фолк квинтет – Теодосий Спасов (кавал и глас), Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Християн Цвятков (китара) и Генади Рашков (тъпан). Събитията се организират #заедно с Капана Фест.
  • МАРИЯ ОТ БУЕНОС АЙРЕС
    Танго опера
    ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПЛОВДИВ ул. „Гладстон“ 15 19.00 часа
    Премиера за България Сюреалистичната опера от Астор Пиацола – фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказва за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Страстната история с библейска символика, в която сакрално и профанно се преплитат, е претворена от фантазията на режисьора Веселка Кунчева в един силно визуален спектакъл-сън със специалното участие на Люси Дяковска. Внушителното сценично решение и огнената хореография са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен „глас” в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената. Билети на касата на Операта, Ивентим и Easypay, както и онлайн на EPAYGO. BG и EVENTIM.BG.