За четвърти пореден път в тетевенското село Черни вит се провежда фестивал на домашното сирене.

За разлика от другите български сирена обаче това е т.нар. „зелено сирене“. То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единствен такъв продукт на Балканите.

„България има уникални сирена. Във времето те са били над 70 вида, така че това, което имаме сега, е една малка част от, която представяме на фестивала“, каза Цветан Димитров, майстор на плесенно сирене.

Той представи зелено сирене от село Черни вит, което е на няколко години. Имало обаче и продукти на седем-осем години. Именно такива продукти щели да бъдат показани тази година на фестивала.

„Плесенна живее навсякъде около нас. Тя си живее тук, така че не е необходимо тя да бъде допълнително внесена в сиреното. Имаме обаче и сирена, които се поставят в кожи – това са т.нар. мяхови сирена, от които има девет вида в България“, посочи още Цветан Димитров.

Снимка: bTV

„Ние представяме на фестивала прочутия манов мед от Странджа планина. Той е не просто биологично защитен, той има и защитено наименование за произход“, каза и Стоян от Царево.

„Аз участвам във фестивала с огромната си колекция от книги и със сиренето в стомна. Ще счупим тази стомна и ще дадем на хората да го опитат, защото това е изчезващ продукт. А иначе тук показвам как се прави халва от прясно сирене. След като се разтопи сирено, се добавя царевично брашно. В началото на миналия век това е бил един много интересен десерт в българските семейства“, разказва друг участник във фестивала.

Ивайло от Враца, който по професия е каменоделец, е донесъл в село Черни вит магарешко мляко, което сам произвежда в свободното си време. „Имам стадо магарета. Производството на това мляко не е лесна задача. За първа година съм донесъл няколко бутилки, за да се опита Цветан Димитров да направи сирене от него“, обяснява мъжът и допълва, че магарешкото мляко е много лековито.

Снимка: bTV

„Аз съм дошъл да представя сирене в мех. То не се подлага на термична обработка. Има една ферментация, която продължава около месец. Така са преживявали нашите предци – като са яли това сирене. Сега го правя само аз“, обяснява Салих, който идва от Родопите.

Фестивалът се открива в 10 ч., а село Черни вит очаква много посетители.