За четвърти пореден път в тетевенското село Черни вит се провежда фестивал на домашното сирене.

За разлика от другите български сирена обаче това е т.нар. „зелено сирене“. То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единствен такъв продукт на Балканите.

„България има уникални сирена. Във времето те са били над 70 вида, така че това, което имаме сега, е една малка част от, която представяме на фестивала“, каза Цветан Димитров, майстор на плесенно сирене.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Той представи зелено сирене от село Черни вит, което е на няколко години. Имало обаче и продукти на седем-осем години. Именно такива продукти щели да бъдат показани тази година на фестивала.

„Плесенна живее навсякъде около нас. Тя си живее тук, така че не е необходимо тя да бъде допълнително внесена в сиреното. Имаме обаче и сирена, които се поставят в кожи – това са т.нар. мяхови сирена, от които има девет вида в България“, посочи още Цветан Димитров.

Снимка: bTV

„Ние представяме на фестивала прочутия манов мед от Странджа планина. Той е не просто биологично защитен, той има и защитено наименование за произход“, каза и Стоян от Царево.

„Аз участвам във фестивала с огромната си колекция от книги и със сиренето в стомна. Ще счупим тази стомна и ще дадем на хората да го опитат, защото това е изчезващ продукт. А иначе тук показвам как се прави халва от прясно сирене. След като се разтопи сирено, се добавя царевично брашно. В началото на миналия век това е бил един много интересен десерт в българските семейства“, разказва друг участник във фестивала.

Ивайло от Враца, който по професия е каменоделец, е донесъл в село Черни вит магарешко мляко, което сам произвежда в свободното си време. „Имам стадо магарета. Производството на това мляко не е лесна задача. За първа година съм донесъл няколко бутилки, за да се опита Цветан Димитров да направи сирене от него“, обяснява мъжът и допълва, че магарешкото мляко е много лековито.

Снимка: bTV

„Аз съм дошъл да представя сирене в мех. То не се подлага на термична обработка. Има една ферментация, която продължава около месец. Така са преживявали нашите предци – като са яли това сирене. Сега го правя само аз“, обяснява Салих, който идва от Родопите.

Фестивалът се открива в 10 ч., а село Черни вит очаква много посетители.