Знаците, които ни даде срещата между Тръмп и Борисов в Белия дом, се опита да разкодира бившият ни посланик в САЩ дипломатът Елена Поптодорова, която в момента е вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор.

Отношенията между България и САЩ на високо ниво не се ограничават само в годините след 10 ноември.

Снимка: btvnovinite.bg

„Съдбата пожела да съм хроникьор на отношенията ни със САЩ от момента, в който започна едно плахо начало на затопляне, което ни отвежда през 1985 г. на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Хелзинки, когато имаше едни коридорни закачки между Тодор Живков и президента Форд”, спомня си Поптодорова.

Тогава е имало опит да бъде поканен американскияt президент в България през 1984 г., но той е бил неуспешен. Като паметна определя Елена Поптодорова срещата между Тодор Живков и Ричард Никсън, на която е превеждала. Според нея стенограмите от нея могат да служат като пример за политически разговор.

Организирането на такива срещи изисква страшно много усилия и логистика, продължава понякога с години, и посещението на Борисов при Тръмп „не идва на бяла поляна”, отбелязва Поптодорова.

Според нея шансът Тръмп да посети България е минимален предвид вътрешнополитическия му календар и наближаващите избори в САЩ.

Трябва да има реална причина за такива срещи на високо равнище. В случая с посещението на Борисов това е била необходимостта от развитие на отношение до момента, казва българският дипломат.

Съвместната декларация и рамковото споразумение вследствие на тази среща стъпват на споразумението за сътрудничество в сферата на отбраната от 2006 г.

Снимка: btvnovinite.bg

В рамковия документ се залагат конкретни стъпки, за да не остане всичко на хартия, отбелязва Елена Поптодорова.

Основната цел е да укрепим трансатлантическата общност казва документът, а корупцията и вътрешните ни проблеми пречат за постигането на тази цел.

Американският посланик Херо Мустафа ще преследва „със зъби” заложените цели за борбата с корупцията у нас. Това означава, че „някой ако си мисли, че може да надхитри посланика по отношение на изпълнението на тези цели в рамковия документ, много бърка”, смята Поптодорова

Мустафа заяви, че няма да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители от България. Кои са тези корумпирани политици, ще бъде преценено, смята Елена Поптодорова.

Заложеното в тези рамкови документи трябва да бъде изпълнено, ако наистина искаме да се превърнем в енергиен център и международен фактор, смята Поптодорова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!