Името е знак за това къде най-напред е насочено вниманието и тревогата на нашите съюзници. Така Елена Поптодорова – вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор коментира какво всъщност казаха САЩ, като за първи път оповестиха публично името на българин, който има забрана за влизане в страната на неограничените възможности заради корупция.

Това е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, за участието му в сериозна корупция, посочиха от Държавния департамент.

Миталов е съдията, който през октомври миналата година разреши обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Путин.

„Освен, че казаха, те и посочиха, защото първият избор за публично оповестяване пада върху един не обикновен съдия – това е съдия в Специализирания наказателен съд, който е призван да се бори именно с корупция, престъпления по високите етажи на властта, всякакъв вид злоупотреба с власт“, коментира още Елена Поптодорова.  

Според нея името е знак за това къде най-напред е насочено вниманието и тревогата на нашите съюзници

„Настъпи разочарование, но то е защото ние искаме възмездие, а след натрупване на толкова много огорчение и толкова нищо не ставане в тази сфера, очевидно е, че общественото мнение е че иска да види наказани“, отбеляза тя.  

„Ние разсъждаваме в порядъка на имена – искаме да видим виновници и наказани, те могат да бъдат търсени в много посоки – не само в правосъдната система, но и в политиката, в бизнеса, на много места“, каза Елена Поптодорова. Според нея обаче в САЩ разсъждават по друг начин - те гледат системата.

Най-напред трябва механизмът да е наред, за да може да настъпи въпросното възмездие, посочи тя.

Елена Поптодорова отбеляза, че в официалните заявления на американската страна никъде не е визирана Русия и под никаква форма. „Дори и основанията за санкцията срещу съдия Миталов не обхващат служба за чужда държава, шпионаж“, каза тя.  По думите й се говори за действия, които подкопават върховенството на закона. Според нея причините трябва да се търсят в други дейности на съдията, други дела с любопитен завършек.

„Смятам, че трябва да се обхване цялостното професионално поведение на съдията. Не бива да имаме колебания, щом Държавният департамент на САЩ твърди за солидни доказателства, трябва да сме сигурни, че ги има. Американската страна ни посочва къде трябва да търсим големия проблем“, категорична беше Елена Поптодорова.