Колко е спирачният път, ако караме с 50, 60 и със 70 км в час и как да реагираме в рискова ситуация на пътя?

„Като за начало ще направим експеримент, с който колата ще се движи с 50 км, импровизирана е една пешеходна пътека. Искам да демонстрираме с 50 км колко е спирачният път, след това ще го направим с 60 и 70 километра в час“, каза автомобилният състезател Александър Димитров.

„Вятърът има влияние върху спирачния път“, посочи той. По думите му дъжда най-много пречел на спирачни път. „Тогава трябва да бъдем внимателни особено когато дъждът започне да вали се смесва с прах и се получава настилка като лед“, каза Димитров.

При 50 км спирачният път е 4 метра.

По думите на автомобилния състезател това са поне още 2-3 метра отгоре в София, защото асфалтът, където се провежда експеримента, е много грапав и има сцепление.

При 60 км в час щетите са много по-сериозни. Спирачният път е с 40-50 см отгоре.

Спирачният път пи 70 км в час са 12,5 метра.

„Представете си с 80, 120, няма какво да го коментирам“, каза Александър Димитров.

„Шофьорите най-вече трябва да внимават да бъдат концентрирани, когато карат. Преди пешеходна пътека. Моят съвет е да върнем газта и да се подготвим за спиране, и то за сигурно спиране, да може да реагираме“, каза той.

„Трябва да започнем с учебните курсове, трябва да се научат да спират, повечето хора не могат да спират агресивно, трябва да ги поставим в такава ситуация, че да ги накараме да спрат рязко и агресивно, да видят какво се случва, как блокират гумите, как се задейства АБС системата“, подчерта Димитров.

„Другото са гумите. Аз апелирам да не се кара лятото със зимни гуми, трябва лятна и зимна гума, в България сезоните са такива, че аз апелирам хората да си сменят гумите, подходящи за сезона. Контролните прегледи също да обръщат внимание, да направят пълна проверка на спирачната система“, заяви автомобилният състезател.

„В България понеже можем да си платим глобата, подценяваме ситуацията и казваме – няма проблем, аз ще си платя глобата и ще продължа да караме. Това не трябва да става така“, категоричен бе той.

„Трябва да засилим контрола по пътищата, трябва да се засилват санкциите, особено за скоростта“, заяви Димитров.