Екип на bTV по следите на сигнали за организиране на нощни гонки и дрифтове в и около София. За гражданите в някои райони на столицата тези гледки са ежедневие.

Нашата проверка започна в кв. „Витоша“, около „Симеоновско шосе“. Сигналите за него гласят, че гонки има, но не са сред най-тежките. Жители на квартала казват, че такива звуци се чуват предимно от Околовръстното шосе, но не са ставали свидетели на произшествия.

Зачестилите проверки през седмицата, водени от промените в Наказателния кодекс, изиграват своята роля за поведението на нощните градски състезатели.

„Цифрите са показателни. Над 30 000 са нарушенията, които са повече в сравнение със същия период за миналата година на територията на София. До днешна дата от началото на годината са установени 201 000 нарушения за превишена скорост“, отчитат от „Пътна полиция“ към СДВР.    

През седмицата Столична община дари пет нови мобилни камери в помощ на акциите на МВР.

„Всички знаем какво се случва по улиците на София. За съжаление, някои от инцидентите неотдавна завършиха фатално. Затова е изключително важно да се направи максималното за увеличаване контрола на скоростта“, казва кметът на София Йорданка Фандъкова.

Екипът на bTV тръгва по „Ботевградско шосе, за което имаме сигнал, че ще бъде място за среща на среднощните състезатели. По-голямо внимание отделяме на разклона към близките до София села.

Пътят за Чепинци е едно от най-често срещаните места за гонки край столицата. В нощта на 24 срещу 25 август не липсваха животозастрашаващи състезания и маневри там.

Друго място за такъв тип сбирки е районът на Националния исторически музей. Около 21 ч. там имаше любители на високите скорости и адреналина, но половин час след полунощ е абсолютно спокойно.

В контекста на проверките и засиленото полицейско присъствие на местата, по-наситени с дрифтове и гонки, липсваха инциденти.

Припомняме, че при шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта превозното средство се конфискува. Ако автомобилът не е на името на водача, собственикът му трябва да плати пазарната стойност.

Същото важи и за употребилите наркотици. При отказ на водач да даде проба, наказанието е до 6 години затвор и глоба до 2000 лева.

Минимум 5 години затвор е наказанието за шофьорите, причинили смърт на пътя след употребата на опиати, ако нямат книжка или ако избягат от местопроизшествието.