„Убеден съм, че България е правово държава. Не бих казал, че е корумпирана държава“. Това каза в ексклузивно интервю за предаването „Тази събота“ с водещ Жени Марчева служебният премиер Гълъб Донев във връзка с отказа да ни приемат в Шенген.

Относно корупцията той уточни: „Има отделни практики, които надявам се органите много бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка практика за прилагане на корупционни схеми или други механизми и практики, така че да докажем, най-вече пред българските граждани, че българските лица, които заемат висши държавни длъжности, всички лица, които работят в държавна общинска администрация, отговарят на етичните стандарти и етичните норми и няма съмнение в практики, които водят към корупция“.

Служебният премиер подчерта, че Шенген е национален интерес за България, но не трябва да се забравя, че е и общоевропейски интерес.

По думите му неговото изслушване пред Народното събрание по темата „Шенген“ се е превърнало в политически пиар на гърба на служебното правителство. „Не приемем упреците на „Продължаваме промяната“ и БСП, че служебното правителство не си е свършило работата. Точно обратното – служебното правителство активизира всичко онова, което не беше свършено“, подчерта Донев. 

Ще има ли на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия?

„Ние трябва да действаме съгласно общия интерес на България. А това, че България не получи на Съвет по правосъдие и вътрешни работи „да“ за Шенген, не  означава, че сме претърпели някакъв провал. Ние ще работим до последно и аз съм сигурен, че България ще стане член на Шенген“.

Така служебният премиер отговори на въпроса дали ще има на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия, които ни спряха по пътя към зоната.

Той напомни, че Нидерландия е един от лидерите по инвестиции в България. Припомни също, че позицията на парламента на Нидерландия – на долната камара, е в подкрепа на България. Служебният премиер напомни, че този вид междудържавни проблеми трудно решават с бойкот, а изискват друг подход. Ще предприемем съответните дипломатически стъпки, допълни той.

Министър-пресдедателят е категоричен, че България пази добре гранците си и съответно границите на Европейския съюз. 

Бърка ли се президентът в работата на служебния кабинет?

„Не бих казал, че президентът Радев се меси в работата ми като служебен премиер. С него поддържаме редовни контакти“. Това каза Донев в отговор на въпроса бърка ли се президентът Румен Радев в работата на служебния кабинет.

Донев и Радев се чували или виждали по 2-3 пъти седмично.

„Едно такова взаимодействие между министър-председателя и президента е съвсем нормално, това е нормалният тон в политиката и в диалога между властите, но по никакъв начин не бих казал, че президентът влияе върху решенията и се меси в решенията, които взима Министерския съвет“, допълни той.

Донев признава обаче, че президентът, като човек, назначил с указ служебното правителство, може да поиска оставката на министър и дори на премиера. Досега не е имало ситуация, в която министър-председателят да е обмислял смяната на някой от министрите.

Служебното правителство работи в екип. Всички министри от кабинета са изключителни професионалисти. Разбират много добре от работата си, може би имат някъде пропуски в административните процедури, защото голяма част от тях не са работили никога в администрацията“, смята Донев. 

Според него България има нужда от редовно правителство, което „е по-скоро експертно ориентирано, но с много ясна и тясна връзка с политиката на партиите и на мнозинството, които ще застанат зад него“. 

Служебният премиер няма информация някои от министрите му да са канени в проектокабинета на номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габорвски. 

Гледайте цялото интервю във видеото!