12 милиона финансови документи от 14 различни доставчици на офшорни услуги. Финансовите тайни на политици, високопоставени държавни служители, олигарси, милиардери, звезди от шоубизнеса. 147 имена на българи, от които вече две известни.

Досиетата "Пандора" са най-мащабното до момента разследване в света на офшорките. То продължава почти две години и е дело на Международния консорциум на разследващите журналисти. По него работят над 600 журналисти от цял свят.

"Офшорките се ползват за наплащане на данъци, пране на пари от криминални дейности и финансиране на тероризъм", смята Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба.

"Виждаме как те търгуват имоти през офшорни компании. Купуват къщи, коли, произведения на изкуството. Не говорим за няколко милиона, а за трилиони долари", отбелязва Джерард Райл, Директор на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Сред известните имена е това на чешкия премиер Андрей Бабиш, за когото се твърди в разследването, че през 2009 г. - точно преди да влезе в политиката, е използвал офшорна структура, за да финансира със скрити заеми през компания в Монако придобиването на имения в Южна Франция за 15 млн. евро. "Аз съм единственият политик, показал данъчна декларация от 1996 г. насам", заявява Бабиш.

Там е и името на йорданския крал. Абдула Втори е уличен в това, че е изградил имотна империя за над 100 млн. долара. "За съжаление има кампания срещу Йордания. Няма какво да крия от когото и да било", категоричен е кралят.