Антикорупционната комисия, ДАНС и НАП започват проверки по досиетата "Пандора". Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е един от българите в международното разследване за пари и имущество в офшорки.

Според разкритията на сайта bird.bg Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. В досиетата "Пандора" има данни за още един български политик, чието име засега не е разкрито.

В позиция до медиите Делян Пеевски отрича да е укривал доходи и заявява, че информацията за него е невярна. Данъчните и КПКОНПИ пък са поискали допълнителна информация за българите в досиетата "Пандора".

В официално писмо до Международния консорциум на разследващите журналисти НАП иска информация за всички български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната. По-късно днес от ДАНС обявиха, че са разпоредили незабавна проверка още през юни тази година, когато са получили информация за участие и собственост на български лица и фирми в дружества в офшорни зони.

В досиетата "Пандора" бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации, разкрива сайтът bird.bg - българският партньор в международното разследване.

“Проблемът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е длъжен да декларира пред Сметната палата и пред КПКОНПИ. Има вероятно активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани, там трябва НАП да покаже мускули“, заяви пред ТВ1 главният редактор на сайта Атанас Чобанов.

В своя позиция Делян Пеевски казва, че информацията за недекларирани от него офшорни дружества е невярна и че "винаги е бил изряден". 

„Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“, каза Пеевски.

В имуществените си декларации пред българските власти Пеевски декларира участие във фирми за първи път за календарната 2015 г., но според разследващите журналисти през 2013 г. и 2014 г. Пеевски не е декларирал участие в управлението на офшорна фирма от британските острови с капитал от 50 000 долара.

Сайтът показва документ от 2013 г. с прехвърлянето ѝ с името на Пеевски като директор на дружеството. Освен това през 2018 г. Пеевски е притежавал дялове от фирма в размер на 100 000 долара, сочи разследването. Публикуван е документ за прехвърлянето към адвокат с подписи и копие на паспорта на Пеевски. В декларациите на депутата от същата година има обявена собственост на други фирми, но не и на посочената с дял от 100 000 долара. 

От Антикорупционната комисия съобщиха, че проверяват всички декларации, подадени от Пеевски в качеството му на депутат: „Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество“.

Данъчните са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за българите в досиетата "Пандора". От НАП могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация  за отклонение от облагане или укриване на данъци.

От приходната агенцията и КПКОНПИ ще сравнят данните по досиетата "Пандора" с информацията, която страната ни получава за имущество и доходи на българи зад граница.