Бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни компании. Това е поредното разкритие на Международния консорциум на разследващите журналисти наречено – "Досиетата Пандора". В него фигурират и имената на двама български политици.

Разследването, в което участват около 600 журналисти от десетки медии от много страни по целия свят, голяма част от които британски – Би Би Си и „Гардиън“, се основават на изтичането на около близо 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

Документите засягат офшорни структури и тръстове в данъчни убежища като Панама, Дубай, Монако, Швейцария и Каймановите острови.

Повече от 100 милиардери фигурират в изтеклите данни, както и политици, известни личности, рок звезди и бизнес лидери.

Мнозина използват фирми в офшорки, за да държат луксозни вещи като имоти и яхти. Има дори произведения на изкуството от камбоджански антики до картини на Пикасо и стенописи на Банкси.

Скандалът като че ли отекна най-силно във Великобритания в две посоки. От една страна, директно с конкретни имена на хора от политическия и бизнес елита на страната. От друга – с факта, че милиони лири от схемите, разкрити от разследването, са похарчени на Острова.

Например, йорданският крал Абдула е придобил седем луксозни имота във Великобритания между 2003 и 2011 г., които се оценяват на текуща пазарна стойност от около 28 милиона паунда.

Коментаторите отбелязват, че за същия период Великобритания изпраща до 100 милиона паунда годишно двустранна помощ на Йордания.

Бившият британски премиер Тони Блеър и съпругата му са купили през 2017 г. викторианска сграда в Лондон за 6,5 милиона паунда. Предишният собственик е офшорна компания от Британските вирджински острови, а сега в сградата се помещава юридическата кантора на съпругата на Тони Блеър.

Със сделката с офшорната компания семейството са си спестили около 300 000 паунда от имотни такси.

Това са само малка част от имената и примерите, разкрити до момента от масива от няколко терабайта информация, която засяга хора от целия свят.

Предстои да разберем как тези разкрития ще отекнат и в България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!