Антикорупционната комисия ще анализира всички декларации за имущество и интереси, подадени от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски в качеството му на народен представител от 2013 г. до днес, съобщиха от КПКОНПИ.

Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление с информацията, публикувана в медийни публикации и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество.

КПКОНПИ е отправила запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването "Пандора пейпърс", като и за свързани с тях търговски дружества,

От комисията уточняват, че ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен.

При установено несъответствие ще бъде взето решение за пълна имуществена проверка.

КПКОНПИ допълва, че такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава информация в резултат на отправеното запитване.