България е пред тази част от кривата, където предстои стръмен тренд на случаите на коронавирус нагоре. Кривата не е толкова стръмна, когато се въвежда социална дистанция.

Това каза в „Тази събота“ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му без решителни мерки, няма как нещата да се променят.

Според него реакцията на хората да изкупуват масово стоките в хранителните магазини е естествена при паника.

„Науката не е доказала, че този, който си купи 50 кг захар, придобива имунитет срещу коронавируса. Българските магазини имат достатъчно продукция. Българското селското стопанство имат достатъчен ресурс да изхранят България в рамките на каквато и да е било криза. Обръщам внимание, че не се намираме в такава криза“, каза Дончев.

По думите му има опасност от спекула с цените на предпазните материали, а не с храните.

„Даваме си сметката, че цялото това ограничаване има последици, включително и стопански. Няма как обаче на първи място да не е грижата за живота и здравето на хората. Това е премеждие, което като общество трябва да преминем. Българският народ невинаги се обединява в хубавото, понякога се обединява, когато има заплаха и риск. Надявам се този път това да се случи“, каза още Томислав Дончев.

„Негативен ефект от епидемията и взетите мерки върху бюджета ще има, опитваме се да го ограничим. Ключовият критерий е колко дълго ще продължи тази ситуация. Опитът ни с този вирус е едва два месеца и не знаем всичко“, коментира Дончев.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 711 84 160 1 545
Света 6 962 528 122 207 401 544 3 403 757
Заразени* Нови Починали
България 2 711 84 160
Света 6 962 528 122 207 401 544
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer