„В европейските институции няма коментари за отлагането на членството в еврозоната, но и ние не сме поискали. Ако България беше показала, че ѝ е жизнено важно да влезе в еврозоната, някой щеше да каже нещо. Вакуумът и мълчанието от наша страна не остава невидяно“.

Това обясни в студиото на „Тази неделя“ кореспондентът на bTV за европейските институции Десислава Минчева-Раул.

„Стана пословично поведението на хърватските дипломати – те повтаряха в началото, в средата и в края на всяко изказване, че на Хърватия ѝ е жизнено важно да влезе в еврозоната. И в Хърватия има инфлация, но и в миг не допуснаха съмнение колко е важно да влязат в еврозоната и го направиха“, посочи тя.

Кореспондентът на bTV за европейските институции припомни, че има решение на Народното събрание за ускорена работа за влизане в еврозоната.

„Може би след подобно решене, би трябвало държавните институции, БНБ да започнат кампания, с която да залеят гражданите. Тук има кампания против еврозоната“, добави Десислава Минчева.

Четири неприети закони и години в чакалнята

„Никой няма да ни наложи на сила да се съюзяваме с някого. Ние не желаем – ще седим настрани, но самоизолацията, не съм убедена, че е добър знак за един глобален свят. Сигурна съм, че невлизането в еврозоната е добра новина за лихвите по външния ни дълг“, коментира тя.

„Трябва да има обществен дебат, но тук е пропусната ролята на държавните институции. Аз не съм видяла кампания, с която да обяснят кое не е вярно и кое е вярно. Много чуваема е кампанията против еврозоната“, каза още Минчева-Раул.

Ценова политика

Относно предотвратяването на повишаването на цените кореспондентът на bTV обясни, че във Франция магазините са поставили таван на цените върху 50 продукта – тоалетни принадлежности, препарати за дома, хранителни стоки, замразени продукти и пресни плодове и зеленчуци.

„Всяка верига сама преценява на кои продукти да се сложи таван. Това е по договорка с производителите, но продавачът определя таван. Купувачът лесно се ориентира, защото има обозначение. В тези продукти няма глезотии – няма шоколад, десерти и алкохол“.