Подготовката ни за еврозоната и предимствата от приемането на еврото. Това беше фокусът на национален форум, организиран от Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. bTV беше медиен партньор на конференцията.

77% от европейските граждани одобряват европейската валута, но са необходими разговори с българското обществото, за да се превъзмогнат техните съмнения спрямо еврото, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Може би трябва да се върна към думите на един от най-уважаваните от мен политически лидери в Европа - Жак Делор, който ни напомняше всеки път, че за да има развита Европа, трябва да се развива и общата координирана икономика, иначе, казваше, Европа винаги ще е куца и на един крак“, допълни Йотова.

„Първо, левът беше фиксиран към еврото от самото създаване на общоевропейската валута. Второ, еврото е нашата резервна валута, която гарантира стабилността на лева. Сега реално става въпрос за трансформирането на резервната валута в местна или национална валута“, обясни управителят на БНБ Димитър Радев.

Срещу приемането на единната европейска валута в България пред залата на събитието протестираха от "Възраждане“.

„Ние не губим национален суверенитет, до момента ние приемаме решения, които се взимат от ЕЦБ заради валутния борд, а сега ще можем да участваме в тях, както и да участваме в срещите на еврогрупата“, отбеляза Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Очаква се България да въведе еврото от януари 2024 г.

Повече четете на businessnovinite.bg.