Пране на пари се разследва там, където то се извършва. Българската прокуратура не може да разследва пране на пари в Испания, коментира в предаването „Тази неделя“ Даниел Митов – зам.-председател на ГЕРБ.

Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване по казуса „Барселонагейт“, съобщиха от държавното обвинение преди дни.

„Това не е доклад, това е един имейл, който е изпратен от испанската полиция във връзка със запитване от българска страна. Ако е правопораждащ документ, той не се изпраща до Министерството на вътрешните работи, а до Министерството на правосъдието“, посочи Митов.

„Кой е корумпиран и кой не решава българският съд“, каза още той.

„Ходенето до прокуратурата със списък от „Гугъл“ е правен разврат. Създава се война между институциите и не отговаря на стандартите, които трябва да пазим като европейска държава. Има институции, които трябва да съберат доказателства и тогава да се говори кой какъв е“, каза още Митов. Така той коментира и списъка с публично известни имена, който беше предоставен от министър-председателя Кирил Петков на прокуратурата.

По темата „Шенген“ той посочи, че българската страна отдавна е изпълнила техническите критерии за членство.

„Холандия не желае да ни допусне по нейни причини – там има вътрешно политически причини, които налагат подобен тип поведение“, коментира той по повод думите на премиера, че страната не ни допуска, защото сме лъгали европейските си партньори и трябва реално да се спре контрабандата и да се подобри контрола по границата ни.

Според Митов, когато премиерът говори така той не брани българската позиция, която е била последователна и той ако твърди, че някой лъже, трябва да каже какво точно. България е била проверявана многократно, посочи Митов.

„Темата „Шенген“ има ясни критерии и те са изпълнени от българската държава, те нямат нищо общо с корупцията“, добави Даниел Митов.

Той коментира и напрежението в Украйна, като отбеляза, че то расте, а хората са в неизвестност. Очевидно е, че Русия не изтегля войските си от границата, посочи бившият външен министър.

„Стратегическата цел на Русия в Украйна през Минските споразумения беше да инкорпорира Донецк и Луганск обратно в политическото тяло на Украйна, като разчиташе на това, че когато тези територии започнат да излъчват депутати в украинската Рада, те ще са значителен брой и ще могат да блокират решения. Тъй като Минските споразумения не сработиха, Кремъл вече има променени намерения, а провокациите се засилват“, каза още Даниел Митов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!