Нидерландия е спирала България за Шенген, тъй като според Амстердам София е лъгала европейските си партньори.

Това е обяснил нидерландският премиер Марк Рюте при двустранната среща с българския си колега Кирил Петков. 

„С Марк Рюте говорихме за Шенген. Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали и няма довери. Сега трябва да изградим доверието отново“, каза Петков в Брюксел.

„Трябва да изградим ново ниво на довери. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче“, допълни премиерът.

По думите му България номинално е изпълнила изискванията за вход в Шенгенското пространство, но не и ефективно - трябва реално да се спре контрабандата и да се подобри контрола по границата ни.

„Новото българско правителство ще покаже, че прави това, което обещава. Да гарантираме, че не само като закони, но и като истинско изпълнение го постигаме. Обещах, че ще започнем сериозен диалог и сфери, които те виждат като потенциални дефицити да се опитаме да работим по тях веднага“, каза Петков.

Освен с нидерландския премиер Марк Рюте българският министър-председател е говорил с германския канцлер Олаф Шолц, а акцентът е бил "български магистрали и германски инженери", защото е всеизвестен германския опит в пътното строителство.

ЖП транспортът и влаковите линии пък са били тема на разговор президента  Еманюел Макрон, а целта е да се ползва френската експертиза в тази област. Двамата са обсъдили и възможностите за сътрудничество в ядрената сфера и бъдещето на ядрената енергетика.

Скоро ще има работни срещи на българското, германското и френското правителство, за да се възползваме от този добър старт съобщи Петков.

Оръжеен износ за Египет и внос на втечнен газ за България

Българският премиер е разговарял в Брюксел и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

"Обещах, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, за пръв път ще може да го прави без посредници, без брокери, а директно от държавата", съобщи Петков.

Скоро се очаква посещение не египетското правителство в България, за да се запознаят с оръжейната ни продукция. Обсъден е и възможен внос на втечнен газ от Египет у нас.

Похвала от Руанда за борбата ни с корупцията

Президентът на Руанда Пол Кагаме е споделил пред Петков, че пътят, по който българският министър-председател е тръгнал в борбата с корупцията е много верен и е дал пример с неговата страна, че вече са на 52 място по този показател, а страната е била на 152 място. Кагаме е казал на Петков, че не се таргетират малките хора, които правят корупция, а се таргетират големите босове, защото всичко тръгва отгоре.

Кризата "Украйна" и НАТО

По отношение на Украйна, Петков заяви, че е изтъкнал пред останалите лидери колко е важно да говорят по темата в един глас и да няма различния: "В семейството може да споделяме всякакви мнения, но пред другите трябва да сме единодушни"

"Аз обещах, че вече България ще бъде партньор, съюзник, който няма да прави изненади. Всеки гледа неговия национален приоритет какъв е, но като цяло това, което говорим и което се разберем, могат да разчитат, че ще го изпълним", заяви Петков.