„Да изчистим България заедно" дава старт на Световния ден на почистването 2019-а.

"Силата на тази кампания е в нейната устойчивост. Хората само чакат да обявим датата", сподели Мария Лазарова, мениджър "Социални проекти" в bTV Media Group в предаването "Тази неделя". "Това е една добра традиция", допълни тя.

След като през 2018 г. отбеляза рекордна активност от самия си старт, най-мащабната национална доброволческа инициатива – „Да изчистим България заедно", ще обедини за девети път институции, неправителствени и бизнес организации и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. 

Под егидата на bTV Media Group, голямото чистене на България на 14 септември 2019 г. ще даде старт на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. В глобалната инициатива миналата година се включиха 159 държави и 36 млн. души от всички краища на света.

Като част от глобалното гражданско движение Let's Do It World, през 2018 г. "Да изчистим България заедно" обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда. Постижението подобри рекорда на инициативата от 2013 г., когато около 375 000 се включиха в голямото чистене. Общата почистена площ от доброволците у нас в рамките на миналогодишната акция  е 1 770 000 кв. м.

Въз основа на постигнатите резултати bTV Media Group беше отличена за четвърта поредна година с престижната награда „Зелена медия" - част от националния конкурс „Най-зелените компании в България".

„Щастливи сме, че bTV е зелената медия на България. Но това признание е най-вече за всички над 400 000 доброволци, които се включиха в "Да изчистим България заедно" през 2018 година и допринасят за зеленото бъдеще на България. Вярваме в силата на добрия пример и успеха ни като един голям отбор и на 14 септември тази година", коментира Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти" в bTV Media Group.

От старта си досега, „Да изчистим България заедно" е получила подкрепата на над 2 050 000 доброволци от цялата страна. За същия период по информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 90 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

„Заслугите са за нашата сила да обединяваме за добри каузи, но това е награда за всеки един, който се включи в нашата кампании. Доволни сме, че това се случва след рекордната 2018-та, когато станахме част от Световния ден за почистване и заедно със 150 държави успяхме да обединим 400 хил. доброволци в България и около 15 млн. в света", заяви Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти" в bTV Media Group.

  • Консервени кутии, бирени бутилки и туби извадиха доброволци от Каракашевото езеро
  • „Да изчистим България заедно”: Над 400 хил. души изчистиха 3300 тона боклук (ОБЗОР)
  • Гуми, цял мотопед и детски играчки – само част от находките на „Да изчистим България заедно”
  • „Да изчистим България заедно”: Доброволци чистят на 3300 места в страната (ОБЗОР КЪМ 15:30)
  • Бригадата на Караджов разчиства незаконно сметище край Ботевград
  • Хиляди доброволци се включват в „Да изчистим България заедно” (ОБЗОР КЪМ 12)
  • Залесяват хълм „Света гора” във Велико Търново
  • Защо „Да изчистим България заедно”?
  • Нено Димов за „Да изчистим България заедно”: Култивира култура, замърсяваме по-малко
  • Нелегално сметище на метри от благоевградско училище