Как се става част от Националната служба охрана? Поредица от физически тестове за издръжливост са препятствие за десетки, които искат да пазят хората от властта. Репортер на bTV с поглед отвътре. Митьо Маринов се подложи на всички физически изпитания, през които минават кандидатите.

За Националната служба за охрана могат да кандидатстват мъже и жени до 32 години, да имат поне средно образование и да минат медицински тестове. След това идва най-интересното - физическите изпитания.

Всички упражнения имат минимум, който трябва да бъде покрит. За набиранията, кандидатите трябва да направят поне 10. Всяко в повече дава допълнителни точки и по-голям шанс за кандидата.

Снимка: bTV

„Много различни кандидати имаме. Имаме хора, които са много подготвени, наистина много подготвени. Те обикновено след това стават наши служители. Но има и хора, които откровено заявявам - не могат и по едно набиране да направят“, каза полк. Красимир Лалев, началник на сектор „Учебен център“ на НСО.

Второто изпитание е лицеви опори. Тук кандидатите трябва да направят най-малко 50 повторения.

„Основният профил на кандидатите е 20-27 години. Може би този е най-често срещаният. Чисто възрастов профил на кандидатите. Най-възрастният е, който е определен по заповедта - 32 г. Явяват се и искам да ви кажа, че те са доста добре подготвени. И правя една препратка към младежите да обърнат по-голямо внимание на физическата си подготовка“, обясни още Лалев.

Третият норматив са коремни преси.

Снимка: bTV

 

"Тук отново имаме 60 секунди, а минимумът са 50 повторения. На това упражнение отпадат най-много кандидати, както и координационния тест, който ще минете малко по-късно горе“, каза още Лалев.

Следващото изпитание е навън. Кандидатите трябва да изтичат километър и половина за не повече от 7 минути. Всяко по-ниско време дава отново допълнителни точки.

Снимка: bTVЗа последния тест - отново в залата. За да стигнат до тук момчетата, трябва да минат медицински тест.

Статистиката показва около 30% от всички кандидати не преминават през изследванията. Драстично се увеличава броят на хората, които отпадат още на медицинския тест. Увеличават се и отпадналите, които не успяват да преминат през тестовите батерии. Това за съжаление е една негативна тенденция. Аз си го обяснявам като комплекс при всички случаи. Това е акомулация от причини. Причини със занемарен здравен статус, причини с много висок процент на употребяващи психоактивни вещества, употребяващи алкохол“, казва още Лалев.

На финала кандидатите се озовават в залата за борба, но не за да се бият, а за да се изпробва тяхната координация. Финалният тест винаги е различен. Той включва разнообразни упражнения, за устойчивост, бързина, памет и равновесие. След умората и стреса от всички тестове досега, трябва да се запомни последователността на упражненията и отново да се изпълнят за време. Не повече от 80 секунди.