Държавният глава Румен Радев заяви, че няма да отстрани началника на НСО.

„Искането от страна на прокуратурата за записите от Министерски съвет за такъв продължителен период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост. Що се отнася до предложението на МС към мен да освободя началника на НСО, оставям го без последствия, защото то не съответства на закона. Няма да го отстраня“, заяви президентът.

Отговорът на Радев идва, след като през миналата седмица правителството предложи на президента да освободи началника на НСО ген. Емил Тонев.  Причината - "скорострелното" предаване на прокуратурата на видеозаписи от служебните входове на Министерския съвет без знанието на премиера.

Радев обясни, че съгласно Закона за НСО инициативата за назначаване и освобождаване на началника на службата принадлежи на президента, а не на правителството.

„Те нямат никакви правомощия да ми предлагат, каквото и да било. Отправените искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Тяхната фактология в никакъв случай не предполага да освободя началника на НСО. Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността“, добави той.

Отношенията със Северна Македония

Президентът заяви, че по отношение на Северна Македония очаквам правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритие въпроси между двете ни страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС.

„Напомням, че българската позиция по отношение на европейската интеграция на С. Македония се базира на ясно определени принципи на резултати а не на наложени отвън срокове и условия. Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта“, добави той.

Радев призова външнополитическите съветници на премиера „в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство“.

„Това не съответства на реалността, на конституцията на нашата съседка.  Това може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношения и да взриви целия процес на европейска интеграция на С. Македония“, заяви още Радев.

Поведението на Митрофанова

„Поведението на посланика на Русия у нас отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за неговото изгонване трябва да си отговарят на важни въпроси – ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци и екипажи от опасната зона, какви са перспективите и алтернативите за доставката на енергоносители в близък и средносрочен план и каква ще бъде цената“, заяви държавният глава.

Вижте повече във видеото.