Националната служба за охрана (НСО) е способна успешно да изпълнява мисията и задачите си във всякакви условия, включително в зони на конфликт. НСО не допусна преки посегателства срещу личностите, които е призвана по закон да пази, нито допусна охранявани от службата институции да бъдат обругани, а хората зад техните стени – унизени. Това заяви началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите по случай професионалния празник на службата.

На закрита церемония Националната служба за охрана отбеляза 143 години от полагане основите на държавната охранителна служба на България.

Церемонията уважиха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Началникът на НСО отчете, че службата не е допуснала нито един сериозен инцидент по вина на нейни служители.

„В условията на продължаваща политическа нестабилност в страната ни, в среда, процесите в която трудно могат да бъдат прогнозирани дългосрочно, длъжни сме да бъдем още по-мобилизирани и прецизни в нашата работа. Затова ще си позволя да ви напомня, че доверието винаги стъпва върху честност, постоянство и лоялност. Лоялността към Националната служба за охрана е лоялност към българската държавност“, посочи  бриг. ген. Емил Тонев.

В приветствието си към ръководството и настоящи и бивши служители на службата държавният глава Румен Радев подчерта ролята на НСО в общата система за национална сигурност на страната във времена на увеличаващи се рискове и заплахи.

„Преодоляла множество изпитания, устояла на драматични политически превратности, многократно трансформирана, службата доказа своята необходимост и жизненост“, заяви президентът. Румен Радев приветства усилията за издигането на престижа и авторитета на НСО, както и за подобряването на подготовката и мотивацията на състава.

На церемонията четирима служители на НСО бяха наградени за цялостен съществен принос към дейността на службата, за професионално изпълнение на важни служебни задачи и за заслуга към националната сигурност.