„През горещите дни с много високи температури има два рискови фактора, които трябва да следим. Единият е да не изгорим на слънце, а другият да се пазим от топлинен удар.“ Това посъветва кардиологът д-р Танер Шахин.

Той обясни, че в по-голям риск са хората с ниско кръвно.

„Основните симптоми на топлинния удар са силно потене, замайване и съответно смъкване на кръвното налягане. В опасност са не само тези, които са навън, но и работещите с пещ или в дюнерджийница. Много е важно в случая охлаждането и приемането на много течности“, обясни лекарят.

Д-р Шахин обясни и че течностите са важни, когато пием кафе, особено през лятото.

„Кафето е полезно, ако се пие до две чашки на ден. При това най-добре е да е 40 мл, тогава всички полезни вещества като антиоксиданти и полифеноли се усвояват от организма ни. Има даже проучване, в което е доказано, че хората, пиещи кафе, живеят по-здравословно. Стига всичко да е в норма и да е до ранния следобяд“, обясни лекарят.

Д-р Шахин каза и колко е допустимото количество алкохол..

„ Две единици може за мъжете и една до една и половина – за жените. Една единица е 25 мл твърд алкохол, 120 мл вино и 350 мл бира“, добави д-р Шахин.

В неделя се очакват високи температури и жълт код за горещини в 15 области у нас.

В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе.

За територията на Южна България жълт код е обявен за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Благоевград.

Според прогнозата за времето температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32° и 37°, по-ниски по Черноморието, в София – около 32°.