Дебатът за ползата от ваксините във Франция се проведе в началото на годината и беше съпроводен от информационна кампания. Това обясни кореспондентът на bTV в Париж и Брюксел Десислава Минчева.

По думите ѝ оттогава насам тази тема не е била на дневен ред. Тя добави, че тежките решения по управлението на кризата са взимани от френския президент Еманюел Макрон, като той спазил обещанието си училищата да затворят последни.

„Във Франция на никой не би му хрумнало да излъже за резултат от тест. Ако някой даде теста си на друг – глобата е 700 евро, а за фалшификация – наказанието е затвор и глоба до 75 хил. евро. На никой не би му хрумнало да ползва „тарикатлък“, уточни Минчева.

Посочи, че неваксинираните са единици, като година и половина бързите тестове са били безплатни.

„Родителите правят у дома слюнковите тестове. Ако има положителен резултат, се карантинира целият клас. 0,22% от всички класове във Франция са под карантина“, допълни Минчева.

Кореспондентът на bTV в Германия Натали Пашева разказа как се тестват децата преди да отидат на училище или детска градина. По думите ѝ тестове се правя у дома, от родителите, два пъти в седмицата – сряда и неделя.

Използва се тест-близалка за децата до 4. клас, а по-големите се проверяват с антигенен тест в носа и пробата се взима в училище. Тя уточни, че въпреки скока на новозаразените в Германия сега, не се коментира затварянето на училищата, а стратегията с тестовете се е оказала успешна.

При положителен тест, резултатът трябва да бъде потвърден с PCR. При установяване на заразата се карантинират и децата, които седят около заразното дете.