Сигнал за инцидент с българската техника, с която от вчера се работи по отстраняването на цистерните край Пирот, които излязоха от релси по Коледа. Ръководителят на българския екип Емил Симеонов заяви пред bTV, че няма пострадали при накланяне на 50-тонен автокран.

Той добави, че става дума за технически проблем при поддаване на релсите.  Той ще бъде отстранен, след като се спре изпускане на амоняк от една от цистерните, които трябва да се преместят, каза още Симеонов и обясни, че няма да има забавяне на плана по преместване на цистерните. 

„В момента се извършва операция по вдигане и поставяне на дерайлиралите вагони цистерни върху релси и извеждането им от мястото на инцидента. По план график вчера трябваше да бъдат вдигнати две цистерни. Едната от тях трябваше да я поставим върху релси и да отиде в гара Пилот. Цистерната беше поставена върху релси и беше изтеглена с локомотив. Последва една много дълга и тежка операция в не добри условия. От втората цистерна, която е легнала върху земята, и трябваше да се изправи, имаше пропускане на амоняк. Работеше се изключително прецизно с много бавни темпове“, обясни Симеонов.

Той добави, че трябва да се направи допълнителен път за придвижване на крана.

„Днес по план график ние българската група с техниката нямаме работа и след като бъде източена цистерната, ще ни допуснат до мястото“, каза Симеонов.