На днешната дата – 18 ноември, bTV Новините празнуват 23 години от първия си телевизионен ефир.

В края на тази календарна година, изпълнена с предизвикателства от различно социално, икономическо, политическо и военно естество, редакцията на първата частна национална телевизия в България продължава да улавя ежедневно пулса на събитията и да дава силата на зрителите да бъдат добре информирани. В основата на успеха са хиляди часове работа на продуценти и водещи на новини, актуални предавания и спорт, репортери, оператори, монтажисти, графици, кореспонденти, международни и уеб редактори.

Снимка: btvnovinite.bg

„Честит празник, bTV Новините! Поздравявам всички, които са свързани с историята, настоящето и бъдещето на новинарската редакция, защото хората създават качествената журналистика. Правим това вече 23 години и ще продължаваме да го правим с отдаденост и страст. Благодарим на зрителите за високото доверие и за изискванията към нас, които ни стимулират да се развиваме“ – казва Ралф Бартолайт, Главен изпълнителен директор на bTV Media Group и изпълняващ длъжността директор на „Новини, актуални предавания и спорт“.

Всяка година нюзрумът на bTV Новините организира вътрешен конкурс, отличаващ колеги с най-ярки постижения през последната година. Резултатите за 2023 г. ще бъдат представени допълнително.

Денят за нюзрума и зрителите на bTV невинаги започва слънчево, но всички очакват слънце от първата прогноза за деня.

„Много харесвам това, че в България сезоните са 4 и че времето е толкова различно. Разбира се когато има бедствия всеки иска да промени нещата“, каза синоптикът Станислава Цалова.

Ритъмът на деня задават водещите на „Тази сутрин“ Златимир Йочев и Мария Цънцарова. 

„Вярвам, че всичко което правим променя човешки съдби, променя животи“, категоричен е Златимир Йочев.

„Това е мястото, където чувам и най-острите критики на това какво се е случило в студиото, най-окуражаващите думи тогава, когато е било трудно“, каза от своя страна Мария Цънцарова.

Но дори най-опитните водещи имат нужда от продуцент, който да ги насочи.

„Има смисъл това, което правим. Новините са пулса на живота и аз обичам да го чувам как тупти“, сподели Румяна Попова.

Сутрешните и обедните новини са първия източник на информация за зрителите и водещите са подготвени от рано. 

„Иска ми се да съобщя новината, че са обявили примирие в Ивицата Газа и в Украйна“, каза водещата Виктория Готева.

„Да не се налага първата новина да е свързана с нещо лошо, нещо тъжно или стряскащо. Ако може, поне това да не е първа новина“, заяви водещият Ивайло Везенков.

Докато новинарите се подготвят, а емисията чука на вратата, репортери и монтажисти подготвят сътвореното на терен навреме за емисията.

„Освен терапевт, освен и съавтор, ние сме и приятели, и аз много обичам да работя с колегите си. Това, което много ми харесва е, че всеки ден е различен и атмосферата всеки ден е различна“, посочи Калояна Климентова.

Габриела Керемедчийска е един от най-опитните млади репортери в редакцията на „bTV Новините“. Намираме я минути преди включване за емисията в 17 часа пред блокадите до Националния стадион заради мача България - Унгария.

„Благодарение на хората от спортната редакция и нашите редактори аз успях да се подготвя за темата, а също така е необходимо да си проверим от няколко източника информацията“, каза тя.

Най-често следобедната емисия, трябва да обобщи всичко през деня, преди да дадем голямата картина в Централните новини.

„Най-вече е важно комуникацията между отделните екипи, между всеки един от нас по различните звена да бъде добра“, подчерта продуцентът Полина Ботева.

След емисията в 17 часа, новинарското студио се превръща в арена на дебати за предаването „Лице в лице“ с водещ Цветанка Ризова.

„Много често това, което се случва в „Лице в Лице“, това което се казва в „Лице в Лице“ – то продължава в новините, но не формално, не просто за да покажем нашия гост, а защото се произвежда новина“, посочи Ризова.

Актуалните предавания дават нужните коментари и анализи, които правят обзора на новинарския поток. 

„Всякакви хора, организации, различни играчи се борят за сърцата и умовете ни. В момента възприемам нашата роля като професия на пазители“, каза водещият на „120 минути“ Светослав Иванов.

В хода на деня, винаги готови за работа на терен са операторите. Красимир Първанов отразява събития от горещи точки, тази година той беше призван да отрази събитията в Близкия Изток заедно с репортера и отговорен редактор Петър Нанев.

„Няма как да се подготвиш за такова нещо. Стягаш багажа и тръгваш по възможно най-бързия начин“, каза операторът. „Най-важното е да имаш доверие на човека, на хората, с които работиш“, добави той.

Централната емисия новини събира не само тежките събития по света, но и горещите моменти от политическия живот. В превода на политическите заявки се заемат парламентарните ни репортери.

„Трябва да успееш в минута и половина или две да вкараш тези 6 часа дебат, които са се провели в пленарната зала, да изслушаш много внимателно всичко. Може би и политиците се промениха с годините. Станаха малко по-затворени. Преди нещата бяха по-явни“, заяви Десислава Ризова.

„Подбират се точните думи и точните кадри, за можем да разкажем на нашите зрители кратко, стегнато – това, което е важно за тях, а не това, което е важно за политиците“, категорична бе Ванина Недкова.

Освен колегите на терен, лицата на bTV Новините са и водещите на централна емисия. През годините нашият нюзрум утвърждава най-разпознаваемите имена, гради нови двойки и професионалисти.

„С Иван сме почти вече десет години на екран заедно. Един поглед е достатъчен, за да знаем какво мисли другият“, каза водещата Лиляна Боянова.

„Работата с Лили вече толкова години ми носи едно усещане на истински комфорт заради нейния изключителен професионализъм и перфекционизъм“, каза Иван Георгиев.

Зад тази най-напрегната, централна емисия, стоят и продуцентите, които във всеки един момент трябва да са готови да пренаредят своя план и сценарий.

„Трябва да успеем да разкажем пълноценно всяка една история, да имаме всички страни по нея, най-вече да се стремим към истината“, посочи Валерия Чанкова.

Пример за бурно пренареждане на емисиите са размириците по улиците на София, провокирани от протестите срещу изпълкома на БФС.

„Трябва да си адекватен, да реагираш бързо, да забравиш за страха, който понякога може да те завладее“, сподели спортният журналист Станимира Атанасова.

Както се случи през седмицата, тези напрегнати събития продължават чак до късната ни емисия новини. Техни водещи са Полина Гергушева и Мария Ванкова.

„Запазила се е любовта ми към професията. Тя е еднакво силна и в началото, когато започнах тук преди 15 години като репортер в „bTV Новините“ със същата сила и днес“, заяви Мария Ванкова.

Хората, за които няма час и емисия са уеб редакторите, които постоянно следят новинарския поток.

„Има един момент в деня, в който ние вече сме прочели близо 100 статии, изключително изморени сме и в този момент идва някой от стажантите и казва: „Ами знаете ли моята мечта е да работя в bTV“. И това е момент, в който ние знаем, че всъщност изживяваме нашата мечта“, каза уеб редакторът Полина Пенчева.

Но преди 23 години, още преди телевизията да има сайтове, дори преди да има ток, коридорът към зала 12 на НДК се превръща в най-влиятелната новинарска редакция в страната.

„Този коридор не е мръднал от тогава, само покривката му е друга“, каза старшият репортер Канна Рачева. То не е чак толкова сложно да пробиеш една охрана. Да си журналист не е само да задаваш въпроси. Първото и най-важно нещо е да умееш да слушаш“, каза тя.

Сред доайените е международният редактор Валентин Костов. „Източниците се промениха – станаха много по-разнообразни, много по-богати от техническа гледна точка най-малкото. Същевременно и много по-противоречиви. Това много често ни притеснява и обърква и усложнява нашата работа да обясним това, което става по света по достоверен и верен начин за зрителите“, каза Валентин Костов.

Въпреки изминалите години, въпреки борбата с фалшивите новини и изкуствения интелект, това, което продължава да поддържа нюзрума са професионалистите и усещането за мисия.