Броени часове преди вота 2 в 1 изборните книжа и машините пристигнаха и в секциите на столичните училища. На някои места имаше закъснения, но това не притесни секционните комисии.

В столичния квартал „Бъкстон“ някои секции се забавиха с подготовката за утрешния вот. В 56-а избирателна секция в 5 ОУ „Иван Вазов“ изборните книжа пристигнаха с 45 минути закъснение. Те трябваше да пристигнат в 7:45 ч., но бяха там малко след 8:30 ч.

„Подготовката е абсолютно по правилния ред. С опита, който имаме с избори в последните години дори и ЦИК се е усъвършенствал. Тази година ще имаме четири кутии, бюлетините ще бъдат в различен цвят. Не смята, че ще имаме каквито и да било проблеми нито по време на изборния ден, нито след края при преброяването“, разказа Красимир Истатков, председател на 56-а СИК.

По думите му закъснението на бюлетините е нормално, тъй като се минава през различни пунктове. Обикновено машините пристигат след бюлетините, каза той.

„Това е така, защото първо трябва да подредим стаята, да намерим мястото, където ще сложим машината, което да отговаря на изискванията. Малко след това пристига представител на „Сиела норма“ и на ЦИК, които ще ни доставят машината. С това приключва нашата подготовка за изборния ден“, допълни Красимир Истатков.

За първи път вотът в неделя ще съчетае в едно избор за народни представители и за представители в европарламента. Около 600 души се очаква да гласуват в секцията в 5 ОУ „Иван Вазов“ в София. 

За първи път откакто се провеждат избори в най-новата история на България Централната избирателна комисия ще стимулира допълнително тези секционни комисии, чиито протоколи от двата вота са без грешки. Сумата е 25 лева, а идеята е да се преодолее забавянето на броенето, тъй като този път ще се отчитат два вида избори.