Два изборни сюжета разпалиха страстите сред политическите партии дни преди вота 2 в 1 в неделя. Единият е по сигнал на ИТН и касае ролките с хартия от машините за гласуване, а вторият - по сигнал на ГЕРБ, свързан с изборните книжа.

Вчера от ИТН подадоха сигнал, че като кмет на София Васил Терзиев не е изпълнил нареждане на Централната избирателна комисия (ЦИК) да унищожи всички ролки с хартията, която се поставя в машините за гласуване и на която се отпечатват бюлетините, останали от местните избори.

От ИТН твърдят, че Васил Терзиев не е изпълнил тази задача и се усъмняват в намеса във вота 2 в 1 на 9 юни.

От екипа на Васил Терзиев в Столичната община обясниха, че са получили указанията на ЦИК, но не са ги изпълнили, защото ролките с хартията за машините представляват доказателства по делото, свързано с оспорването на избора на Васил Терзиев за кмет на София.

Тези ролки са затворени заедно с бюлетините от кметските избори в общи изборни помещения и достъпът до тях може да се случи само след решение на съда.

Темата се повдигна и в съдебната зала. От екипа на Васил Терзиев попитаха дали въпросните ролки могат да бъдат унищожени, но съдията беше категоричен, че до приключване на делото няма как да бъдат унищожени изборни материали, включително старите ролки.

Междувременно се проведе ново заседание по делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София. До съдебно разглеждане се стигна, след като опонентът на Терзиев в кметската надпревара Ваня Григорова оспорва резултатите.

 

Делото обаче беше отложено. Съдът назначи повторна експертиза на резултатите от флашките. Следващото заседание по делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София е на 20 юни.

Другият изборен сюжет касае съмнения за залоупотреба изборните книжа. Той е по сигнал на ГЕРБ-СДС, които посочиха, че общината е сключила договор с фирма за отпечатване на изборни книжа на кмета на район „Слатина“. 

„Те са се подготвили да фалшифицират както кметските избори в София, така и парламентарните избори. Чували ли сте такава мерзост – да дадеш на жената на кмета да ти прави документите за изборите? Те сега може да са направили по 10 протокола. И с този кеш, как ще хванеш ролките и документите? Това е купуване и продаване на гласове - престъпление“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.