Предаването "Бригада Нов дом" сбъдна мечтата на майки на деца с аутизъм да ги видят в клас, като превърна три обикновени класни стаи в иновативно пространство за децата със специални нужди.   

Майките се срещат с екипа на майстор Караджов и им споделят повече за техния социален проект. Едни от основните им притеснения са, че малко хора откликват, защото при аутистичните деца процесът е всеки ден.

"Тук не говорим за една операция и детето става, тръгва, то е спасено вече. Тук говорим за едно ежедневие ден след ден, година след година", споделя Христина Бабалова, майка на дете с аутизъм и  член на сдружение ''Аутизъм - Образование, Бъдеще и Възможности''. 

Според терапевта Лилия Буровска тъй като децата с аутизъм още не са готови за интеграция в обикновен клас, това място ще им даде голям шанс, след интензивна работа, да могат да се приобщят към типичните деца.

Ремонтът на "Бригада Нов дом" не само връща уюта в класните стаи, но и помага в каузата за едно по-добро бъдеще.

Стаите стават много уютни, а според Даниела Каролева, която от 15 години се занимава с деца аутисти, в такава среда се работи много по-добре: "Децата са по-спокойни, когато има ред, когато е по-чисто, по-подредено и малко се чувстваме като у дома си."

В една от залите, която е двигателната, майстор Караджов и екипът му поставят и допълнителни модули за развитие на психомоториката, което е изключително важно за децата. Те имат нужда и от специална организация на пространството.

"Ако в тази зала типични деца могат да работят около 10-15, при нас в това пространство могат да работят две-три деца активно. Това, което "Бригада нов дом" направи е, че когато реши да ремонтира една зала бонус, тя всъщност даде шанс на още три деца да бъдат включени в проекта."

Децата се обучават по иновативна американска програма, която именно сдруженито на майките въвежда в България.

"След една година две от тях в момента правят изречения. Аз съм убедена, че това е вследствие на този подход", развълнувано споделя Надежда. 

Бригадата сбъдва и още една мечта - да превърне празна стая в спортна зала. Треньори и доброволци провеждат там кондиционни тренировки с децата и други спортни дейности. Това помага на децата за тяхната концентрация при катеренето на координация крак, ръка, ляво, дясно, което е много важно за децата от аутистичния спектър.  

Апелът на Христина Бабалова към всички родителина деца с аутизъм е да се обединяват, защото само с добронамереност трудностите се превръщат в предизвикателство.