Бягане с кауза и безплатно измерване на кръвната захар се провежда в "Южния парк" днес.

Инициативата "Променяме диабета" е под егидата на датското посолство у нас и под патронажа на Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, Посланик на Дания в България. Той сподели пред камерата на bTV, че майка му и баба му страдат от това заболяване и за него е много важно ежедневно да се спортува.

Освен в  "Южния парк" на София, бягането се кауза се провежда и на Гребната база в Пловдив. Успоредно с него медицински специалисти правят оценка на риска от диабет и измерват кръвната захар на всички желаещи.

Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие това социално значимо заболяване, което се увеличава в цял свят с всяка измината година.

Общо 463 млн. души или всеки 11-ти възрастен човек в света е с диабет, показват последните данни от тази година на Международната федерация по диабет. Хората с това заболяване са се увеличили с 38 млн. в сравнение с 2017 г., като се очаква през 2030 г. техният брой да достигне 578 млн.

Увеличават се и случаите на диабет в България. Над 442.5 хиляди са били хората с тази диагноза в страната срещу 423 хил. година по-рано. Това означава, че с диабет са 8.3% от населението.

Основната част от хората с диабет са с тип 2. Ръстът при него е свързан със съвременния начин на живот – повишаващите се нива на урбанизация, застаряващото население, ниска физическа активност и консумация на висококалорична храна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!