2019-а година се оказа изключително продуктивна за българското кино. 19 бяха и българските филми, пуснати на голям екран в този период, което я прави рекордна за последните години.

Две от българските ленти влязоха в "ТОП 20" на бокс-офис класацията на разпространителите за 2019-а година в България. "Завръщане", на режисьора Ники Илиев, е най-гледаната българска продукция за изминалата година! Той и неговият екип са успели са съберат над 91-а хиляди зрители пред големия екран.

Добрата рекламна кампания е зад успеха, смятат Башар Рахал и Алек Алексиев.

Актьорът и продуцент на „Завръщане“ сподели, че филмът няма някаква сериозна кауза, но пък разчита на ефекта на комедията, която накрая става сериозна и ни довежда до сълзи, поясни Рахал

Другият български филм, който спечели най-много зрителски сърца е "Доза щастие", на режисьора Яна Титова. И тази лента е развълнувала над 90 000 зрители в кино салоните. За филма актьорът и продуцент Алек Алексиев сподели, че е бил най-вече в името на голяма кауза и че не очаквал такъв голям интерес, защото е тежка историята и драматична, което не е много по вкуса на зрителите.

Но това се оказва заблуда, защото филмът е наистина от гледаните, а актьорската игра е брилиантна и привлече хората да отидат в кино салоните, добави той.

Актьорите коментираха и „Оскари“-те, като според тях номинации ще получат Хоакин Финикс, Рене Зелуегър, Антонио Бандерас и Джо Пеши.

Признаха безспорния талант на Тео Ушев, който вече е бил номиниран на „Оскар“-ите, като добавиха, че е напълно възможно и тази година това да се случи с "Физика на тъгата". 

Вижте още във видеото.